"Відіграють вирішальну роль". Міноборони Великобританії показало призначені Україні ракети Brimstone

В Україну доправили ще 200 Brimstone
Скріншот: Ministry of Defence / Х

Міністерство оборони Великобританії 22 лютого опублікувало в соцмережі Х відео завантаження в літак партії ракет Brimstone, які передають силам оборони України для захисту від російської агресії.

"У межах чергового пакету військової допомоги Великобританія надає українським Збройним силам ще 200 ракет Brimstone – протитанкових ракет із точним наведенням. Ця допомога відіграє вирішальну роль у стримуванні агресії РФ", – написали у британському оборонному відомстві.

22 лютого міністр оборони Великобританії Грант Шеппс заявив під час виступу в Палаті громад про доправлення в Україну нового пакету військової допомоги із 200 протитанкових ракет Brimstone, які "вже мали суттєвий вплив на ситуацію на полі бою".

 

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову й гуманітарну допомогу. За даними бібліотеки Палати громад Великобританії станом на жовтень 2023 року, Сполучене Королівство надало Україні військової допомоги на £4,6 млрд (зокрема у 2022 році – на £2,3 млрд). Також Великобританія організувала програму підготовки українських військових, навчання українських льотчиків на сучасних винищувачах, надає Україні далекобійні ракети.

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак під час візиту до Києва 12 січня оголосив про виділення найбільшого з початку війни пакету оборонної допомоги Україні від Великобританії – на £2,5 млрд ($3,1785 млрд). Загалом Сполучене Королівство надало допомоги Україні більш ніж на £12 млрд ($15,2568 млрд), додав він.

Окрім того, Сунак і президент Володимир Зеленський у Києві підписали угоду у сфері безпеки між країнами. Договір між Україною й Великобританією став першою двосторонньою угодою про гарантії безпеки, погоджені під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами "Великої сімки" й державами, які до них приєдналися.