З'явилися супутникові знімки наслідків ударів ЗСУ по російському порту Кавказ, на яких видно пошкодження. Фото

У російському порту Кавказ після ударів ракетами "Нептун" пошкоджено нафтовий термінал, зазначають "Схеми"
Фото: Невзоров / Telegram

Журналісти програми "Схеми" (проєкт "Радіо Свобода") 31 травня опублікували супутникові знімки Planet Labs, на яких видно наслідки ракетних ударів по території російського порту Кавказ у Керченській протоці.

Журналісти порівняли супутникові знімки 30-го і 31 травня і звернули увагу на пошкодження нафтового термінала, розташованого на території порту Кавказ.

Також на фото видно, що з акваторії порту прибрали великі судна.

Порт Кавказ розташований на косі Чушка в Керченській протоці, у Темрюкському районі Краснодарського краю РФ. За вантажообігом він є п'ятим у Росії і другим у Чорноморсько-Азовському басейні після Новоросійська (РФ).

Telegram-канал "Крымский ветер" писав, що з нафтобази порту Кавказ надходить пальне для російських окупантів у Криму й на захоплених територіях Херсонської і Запорізької областей України.

Важливість порту Кавказ і його нафтобази для логістики окупантів підтверджує "Крим.Реалії" (проєкт "Радіо Свобода"). Зазначають, що Керченська поромна переправа, частиною інфраструктури якої є порт Кавказ, із початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну (і особливо після ударів по Керченському мосту) стала важливим каналом перекидання військових вантажів і техніки у Крим.

"Її [нафтобази] часткове ураження, а також виведення з ладу залізничного порома "Авангард" унаслідок ракетного удару по Керченському порту напередодні, може суттєво ускладнити логістику для російської армії у Криму і на південних фронтах", – ідеться в аналітичному матеріалі проєкту.

Telegram-канал "Крымский ветер" 31 травня повідомляв, що в Керчі в тимчасово окупованому Криму чули 8–10 вибухів і бачили пожежу в порту Кавказ, розташованому на території країни-окупанта РФ у Керченській протоці.

Генштаб ЗСУ 31 травня підтвердив, що Військово-морські сили ЗСУ уразили поромну переправу й нафтовий термінал порту Кавказ у Краснодарському краї РФ українськими протикорабельними ракетами "Нептун".

До цього в ніч проти 30 травня сили оборони точними ударами вивели з ладу пороми Керченської поромної переправи на території окупованого Криму, які курсували в порт Кавказ і які використовували для військової логістики РФ.

Контекст:

2024 року Україна регулярно атакує безпілотниками об'єкти у Краснодарському краї РФ. Зокрема, 27 квітня удару по аеродрому у станиці Кущевська завдали дрони Служби безпеки України у взаємодії із силами оборони України, повідомляли джерела українських ЗМІ у СБУ. Офіційно ані українські військові, ані спецслужби удару не коментували. У ніч на 19 травня аеродром атакували повторно.

27 квітня дрони СБУ також завдали ударів по Ільському і Слов'янському НПЗ у Краснодарському краї, інформували українські ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбах. 9 травня, як повідомляло з посиланням на власні джерела видання "ГОРДОН", безпілотники СБУ уразили дві перевантажувальні нафтобази у Краснодарському краї. 17 травня було атаковано НПЗ у Туапсе (Краснодарський край).

Українські безпілотники 23 травня уразили російську станцію радіолокації далекого виявлення "Воронеж-ДМ" у Краснодарському краї, писав український воєнний портал Defense Express.