З'явилися супутникові знімки руйнувань після удару дронами по заводу в Борисоглєбську, де окупанти ремонтують ракети

Дрони ГУР атакували авіаремонтний завод у Борисоглєбську: з'явилося фото наслідків
Фото: Головне управління розвідки МО України / Telegram (ілюстративне)

Авіазавод у Борисоглєбську Воронезької області РФ, де могли ремонтувати ракети окупантів, частково зруйновано внаслідок атаки українських дронів 9 квітня. Про це свідчать супутникові знімки, які опублікувала 10 квітня у Facebook програма "Схеми" (проєкт "Радіо Свобода").

Зокрема, супутник Planet Labs зафіксував пошкодження одного з корпусів на території заводу. Унаслідок удару в будівлі впав дах.

"Схеми" зазначають, що Борисоглєбськ розташований більше ніж за 300 км від кордонів України.

За даними експертів Defense Express, підприємство, яке стало ціллю атаки в Борисоглєбську, – це 711-й авіаційний ремонтний завод (раніше вважали, що два дрони атакували Борисоглєбський навчальний авіаційний центр підготовки льотного складу імені Чкалова та його виробничі приміщення).

Серед ракет, які він обслуговує й ремонтує, – Х-22 й Х-55, які окупанти використовують для ударів по Україні, а також бойові авіаційні ракети, котрі випускають з російських літаків і гелікоптерів.

"Цей завод – єдине підприємство на території РФ, яке здійснює ремонт усієї номенклатури ракет, що знаходяться на озброєнні фронтової авіації, а також ремонт наземних засобів зв'язку та радіотехнічного забезпечення польотів", – пояснив у коментарі "Схемам" авіаексперт Анатолій Храпчинський.

Як приклад авіаексперт навів типи ракет Р-73, РВВ-АЕ, Х-25 і Р-27, які, зокрема, використовують для атак по українській території російські вертольоти Мі-24 і Ка-52, а також винищувачі Су-24, Су-25 і Су-34.

9 квітня, пишуть "Схеми", міноборони країни-окупанта РФ відзвітувало про нібито відбиття атаки безпілотників по місту Борисоглєбськ. У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили удар дронів по російському заводу.

"Так, авіаційний завод. Деталі розкривати не будемо, але, за попередньою інформацією, уражені основні виробничі потужності підприємства", – заявляв представник ГУР Андрій Юсов в ефірі "Радіо Свобода".

Як зазначає Defence Express, поки невідомо, який саме дрон використали. За даними військового порталу, Україна має на озброєнні й великі дрони, які потенційно можуть нести понад 100 кг вибухівки.

Контекст:

Останнім часом почастішали повітряні атаки на військові та стратегічні об'єкти на території Росії. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ й військова розвідка України.

Серед головних цілей ударів дронами-камікадзе – виснаження російських систем ППО і знищення авіації, а також завдання збитків військово-виробничим потужностям, заявив в інтерв'ю, опублікованому 17 вересня 2023 року, глава ГУР МО Кирило Буданов.

Сили оборони України, розвідка і спецслужби неодноразово атакували російські аеродроми на території РФ і тимчасово окупованих територіях України, завдаючи по них ударів або влаштовуючи диверсії. Російські літаки й вертольоти були пошкоджені/знищені (або окупанти зазнали втрат у живій силі) на аеродромах у РостовіЕнгельсіБердянську й ЛуганськуКурській області, Криму, Калузькій області, Пскові, Новгородській області, Челябінську тощо.

У ГУР прогнозують, що дрони й далі атакуватимуть військові об'єкти на території Росії, водночас "радіус їхній буде також збільшуватися".