Через посилення російських обстрілів Харкова з дельфінарію "Немо" евакуювали двох китів-білух

Білух вивезли з Харкова до Іспанії
Фото: Харківський дельфінарій NEMO / Facebook

Із Харківського дельфінарію "Немо" евакуювали двох китів-білух через посилення російських обстрілів міста. Їх перевезли в найбільший океанаріум Європи в іспанській Валенсії. Подробиці розповіло видання The New York Times 19 червня.

Білух – 15-річного Пломбіра і 14-річну Міранду – за словами експертів, евакуювали "саме вчасно". Якби вони залишилися у Харкові, їхні шанси на виживання були б дуже малими, сказав директор зоологічних операцій океанаріума Oceanogràfic de Valencia Даніель Гарсіа-Паррага, який допомагав керувати рятувальними операціями.

Білухам, природним середовищем існування яких є Арктика, для виживання потрібна холодна вода. Руйнування енергосистеми у Харкові призвело до того, що акваріуму довелося покладатися на енергію від генератора, що ускладнило підтримання охолодження води. Окрім того, раціон тварин помітно скоротився через значний брак кальмарів, оселедця, скумбрії та іншої свіжої риби, потрібної їм щодня. А впродовж останніх тижнів обстріли міста були досить близькими до дельфінарію.

Переміщення морських ссавців може бути ризикованим навіть за найсприятливіших обставин, ідеться в публікації. За словами експертів, транспортування хворих або тварин, які перебувають у стресі, ускладнює ситуацію.

Глава Асоціації зоопарків та акваріумів і колишній керівник Служби рибних ресурсів і дикої природи США Ден Еш сказав, що це була, "ймовірно, найскладніша операція з порятунку морських ссавців, яку будь-коли проводили", для неї знадобилася "найелітніша у світі команда експертів". Евакуація тривала 36 годин, її супроводжували проблеми із транспортними ящиками, які виявилися тісними для білух. Також у молдовському аеропорту не було важких підіймальних кранів, необхідних для їхнього переміщення. Довелося орендувати спеціальний вантажний літак, обладнаний власним краном.

Труднощі з документами й одночасний проїзд італійського прем'єр-міністра через аеропорт додали тривалості. Команді доводилося постійно наглядати за китами й підтримувати температуру води в резервуарах.

Зараз тварини перебувають в океанаріумі Oceanogràfic de Valencia в Іспанії, який вважають найбільшим у Європі.

Контекст:

Російські окупанти регулярно обстрілюють Харків та область із різних видів озброєння. Унаслідок атак зруйновано практично всю критичну інфраструктуру міста, повідомляли в мерії.