Джелялов заявив про готовність долучитися до звільнення українських полонених. СБУ показала відео повернення українців із російського полону

За словами Джелялова, у російському полоні перебуває багато українських патріотів
Скріншот: Координаційний штаб / YouTube

Увечері 28 червня в Україну з російського полону повернулося 10 цивільних громадян, серед яких заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, якого захопили у Криму в 2021 році. Служба безпеки України в Telegram оприлюднила ексклюзивне відео повернення українців.

"із полону звільнили ще 10 українців. Це результат роботи об'єднаного центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, який виконав рішення координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими", – ідеться в повідомленні.

На відео, яке оприлюднила спецслужба, Джелялов повідомив про готовність долучитися до звільнення українських політв'язнів.

"У полоні залишається ще дуже багато чудових справжніх патріотичних хлопців і дівчат, які чекають, і я особисто готовий долучитися до того, щоб повернути їх якнайшвидше додому", – заявив заступник голови Меджлісу.

Відео повернення російських бранців в Україну оприлюднив також координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими в YouТube.

Як повідомляли в координаційному штабі, крім Джелялова, у межах 53-го обміну додому повернулися підприємець Валерій Матюшенко, якого окупаційна влада утримувала у в'язниці "Ізоляція" в Донецькій області, мистецтвознавиця і наукова співробітниця Горлівського художнього музею Олена Пєх, двоє священників Української греко-католицької церкви Богдан Гелета та Іван Левицький, обвинувачений білоруською владою у підриві російського військового літака А-50 на аеродромі в Мачулищах Микола Швець, а також Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко і Катерина Брюханова.

Контекст:

25 червня президент України Володимир Зеленський повідомив про обмін полоненими із країною-агресором, унаслідок якого вдалося повернути з полону 90 українців. Серед них – воїни Нацгвардії, Військово-морських сил ЗСУ, тероборони, прикордонної служби, а також захисники Маріуполя й Чорнобильської атомної електростанції. Це 53-й обмін від початку повномасштабної війни і його ще не завершили, зазначили в українській військовій розвідці наступного дня.

28 червня стало відомо про повернення 10 цивільних громадян України в межах 53-го обміну.

Натомість, за даними шеф-редакторки LB.ua Соні Кошкіної, на українських військовополонених Україна обміняла митрополита Тульчинського і Брацлавського Української православної церкви Московського патріархату Іонафана Єлецьких. Загалом, за даними координаційного штабу, із російського полону вже звільнили 3310 українців.