"Історичне повернення цивільних". Кого вдалося звільнити з російського полону й кого Україна видала Москві

10 звільнених цивільних із російської неволі громадян уже в Києві
Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими / Telegram

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що в межах 53-го обміну повернулися цивільні громадяни України, яких роками утримувала Росія. Про це він 28 червня написав у Telegram.

"Це радісна новина для українських сімей та надія на те, що такі повернення відбуватимуться надалі. Україна постійно працює над тим, щоб усі наші громадяни повернулися додому", – зазначив Лубінець.

Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими уточнив, що 53-й обмін, який розпочався 25 червня зі звільнення 90 захисників, завершився 28 червня поверненням 10 цивільних громадян, яких незаконно затримали на окупованих територіях, зокрема у Криму, а також у Білорусі. Зокрема, повернувся Микола Швець, якого білоруська влада обвинуватила в підриві російського військового літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 на аеродромі в Мачулищах.

"Серед звільнених – двоє священників Української греко-католицької церкви Іван Левицький і Богдан Гелета, які були затримані окупаційною владою у Бердянську в листопаді 2022 року", – ідеться в повідомленні.

В Україну повернувся незаконно засуджений заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, активіст і журналіст Наріман Джелялов, якого російські силовики затримали у Криму ще у вересні 2021 року й окупаційний суд незаконно засудив його до 17 років позбавлення волі.

Окрім того, із російського ув'язнення звільнили мистецтвознавицю та наукову співробітницю Горлівського художнього музею Олену Пєх. За даними "Радіо Свобода", жінку у 2018 році затримали бойовики угруповання "ДНР" у її власній квартирі у Горлівці, коли вона відвідувала хвору матір. Пєх катували, змусили підписати зізнання у "держзраді" угрупованню "ДНР" і "засудили" до 13 років в'язниці. Жінка кілька разів потрапляла у списки на обмін.

У межах обміну Україні вдалося повернути й підприємця Валерія Матюшенка з Кальміуського (Комсомольського). Чоловік, як повідомила "Радіо Свобода", не приховував своїх проукраїнських поглядів, його схопили посеред міста у 2017 році. 10 місяців тримали у в'язниці "Ізоляція" в Донецькій області, де катували й незаконно засудили до 10 років ув'язнення за "шпигунство".

Як уточнили в координаційному штабі в ніч на 29 червня, звільнені з російської неволі Джелялов, Матюшенко, Пєх, Гелета, Левицький, Швець, а також Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова вже у Києві.

Натомість на українських військовополонених Україна обміняла митрополита Тульчинського і Брацлавського Української православної церкви Московського патріархату Іонафана Єлецьких, написала шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна в Telegram.

Про звільнення Іонафана раніше заявляла пресслужба Московського патріархату. Як ідеться в повідомленні, митрополита звільнили 22 червня за особистим клопотанням патріарха Російської православної церкви Кирила Гундяєва.

23 червня Білоруська православна церква оприлюднила на каналі в YouТube трансляцію богослужіння за участю Іонафана.

Загалом, за даними координаційного штабу, із російської неволі вже звільнили 3310 українців.

Контекст:

25 червня президент України Володимир Зеленський повідомив про обмін полоненими із країною-агресором, унаслідок якого вдалося повернути з полону 90 українців. Серед них – воїни Нацгвардії, Військово-морських сил ЗСУ, тероборони, прикордонної служби, захисники Маріуполя й Чорнобильської атомної електростанції. Це 53-й обмін від початку повномасштабної війни й він ще не завершився, зазначили в українській військовій розвідці наступного дня.

28 червня стало відомо про повернення 10 цивільних громадян України в межах 53-го обміну.