Міноборони Німеччини оголосило, що негайно передасть Україні ще одну систему Patriot

За відкритими даними, Україна має три системи Patriot
Фото: ЕРА

Німеччина вирішила доправити в Україну ще одну зенітну ракетну систему Patriot. Про це проінформувало в соцмережі Х міноборони ФРН.

"Німеччина негайно передасть Україні ще один вогневий підрозділ Patriot для відбиття ударів російської авіації. Його нададуть на додаток до систем ППО, які вже доправили та ще планують", – ідеться в повідомленні.

Воєнний оглядач німецького видання Bild Юліан Рьопке повідомив у соцмережі Х, що ФРН віддає Україні (сумарно із вже поставленими) три такі ЗРК із 12, які має, тоді як США не дала Україні жодного Patriot із 60, які є в американської армії.

Контекст:

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, отримані від США, Нідерландів і Німеччини. У грудні про передання Україні ще одного ЗРК Patriot проінформували в уряді ФРН.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, посилення української протиповітряної оборони дасть три критично важливі результати: врятує тисячі людських життів, заощадить значну кількість ресурсів для партнерів, які б витратили на відновлення України, прикриє українські війська і дасть їм можливість переламати перебіг війни проти країни-окупанта РФ.

У квітні глава Української держави Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно 25 систем Patriot, щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ.

Кулеба повідомляв, що його команда виявила більше ніж 100 доступних Patriot – у деяких сусідніх країнах є більше ніж одна батарея, яка охороняє порт або аеродром. Дипломат підкреслив, що йому "важко зрозуміти" опір деяких країн переданню Україні хоча б однієї зі своїх систем. Водночас він упевнений, що Україна зрештою отримає більше Patriot, але затримки коштують українцям життя.