Начальник штабу "Азову" подав заяву у ДБР на генерала Содоля – ЗМІ

Кротевич поскаржився на генерала
Фото: Богдан Кротевич / Telegram

Начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії Богдан Кротевич подав заяву до Державного бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Про це пише 24 червня "Українська правда" з посиланням на джерела.

У ДБР виданню підтвердили, що така заява надійшла, і додали, що з нею працюють слідчі.

Прізвища генерала в бюро не назвали, але, за даними джерел "Української правди", ідеться саме про Содоля. Кротевич звинувачує генерала в перевищенні службових повноважень і некомпетентному командуванні військами, що призвело до втрат великої частини території України, і просить перевірити командувача на факт співпраці з ворогом, пише видання. Начальник штабу "Азову" також висловив готовність свідчити у справі.

Нардепка Мар'яна Безугла у Facebook також заявила 23 червня, що Содоль "убив" більше українських військових, ніж будь-який російський генерал.

"Маріуполь, Кринки, Авдіївка, Очеретине, Вовчанськ... Невже це буде продовжуватися? Невже військові мають гуртуватися на ґрунті ненависті до свого керівника? Невже ми так маємо втрачати людей і території? Це так працює?" – написала вона.

Безугла звернулася до головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського й міністра оборони Рустема Умєрова й звинуватила їх у байдужості до того, що відбувається.

Содоля призначили командувачем ОСУВ "Хортиця" 20 травня. У соцмережах обурювалися щодо цього. Громадський активіст і волонтер Сергій Стерненко тоді назвав таке рішення "кадровою катастрофою".

"Гіршу кандидатуру, якій плювати на життя солдата, було складно уявити. Раніше Содоль командував морською піхотою. Жоден бойовий морпіх про нього не скаже цензурного слова", – заявив він.

Безугла тоді назвала Содоля злочинцем. За її словами, генерал всюди ставить на посади "своїх", попри професійні навички. Вона наголосила, що деякі з його ставлеників провалили оборону і їх за це не покарали.

Контекст:

23 червня Кротевич повідомив, що написав листа в ДБР із закликом про відкриття розслідування щодо одного військового генерала, прізвища якого не назвав. За словами Кротевича, той "убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал".