Окупанти атакували ракетою Затоку. Гуменюк заявила, що РФ завдає точкових ударів, перевіряючи готовність української ППО

Окупанти після втрати кількох Су-34 перестали бомбити південь України, зазначила Гуменюк
Фото: Павло Дацковський / gordonua.com

Російська авіація в березні не демонструє підвищеної активності. Про це 7 березня заявила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі національного телемарафону, який у YouTube транслював канал "Рада".

Зокрема, активність ворожої авіації, котра скидала керовані авіабомби на херсонському напрямку й уздовж лінії фронту, зараз припинено.

"Ми вже тиждень не фіксуємо подібних випадків. Востаннє по Херсонському району було запущено керовану авіабомбу, фактично одночасно із черговим збиттям Су на східному напрямку", – розповіла спікерка.

Іноді російські літаки все ж таки здійснюють вильоти, проте вважають за краще чергувати в акваторіях Азовського й Чорного морів, додала вона.

Гуменюк додала, що росіяни відстежують ситуацію з акваторії Чорного моря і час від часу здійснюють точкові ракетні удари, використовуючи керовані авіаційні ракети Х-59 і протирадіолокаційні Х-31П. Отже, на її думку, росіяни ведуть розвідку й перевіряють готовність систем української протиповітряної оборони.

За повідомленням пресцентру сил оборони півдня України, уранці ворог атакував Одеську область із літаків тактичної авіації з Чорного моря, випустивши ракету Х-31П.

"Ракета втратила бойову спроможність на підльоті до узбережжя. Руйнувань і постраждалих не зафіксовано", – зазначили в силах оборони півдня.

Військові уточнили, що ракету випустили в напрямку Затоки Одеської області.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками. За даними ПС ЗСУ станом на 31 грудня 2023 року, з початку широкомасштабного вторгнення країни-агресора РФ сили оборони знищили 3095 ударних БПЛА типу Shahed-136/131 із 3940, які окупанти випустили по Україні. Лише у грудні, за підрахунками ГУР, окупанти використали 770–780 таких ударних БПЛА.

29 грудня окупанти здійснили, за даними ПС ЗСУ, наймасованішу на цей момент атаку на Україну, використавши 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів і 36 ударних БПЛА. Наймасштабніша атака з використанням Shahed відбулася в ніч на 1 січня, сили оборони України збили 87 із 90 дронів-камікадзе.

З 1-го до 30 січня Росія випустила по містах України понад 330 ракет різних типів і приблизно 600 ударних безпілотників, заявив 30 січня президент України Володимир Зеленський. Після цього були нові атаки.

Наймасштабнішу в березні дронову атаку фіксували в ніч на 6 березня, сили оборони України збили 38 із 42 Shahed. До цього в Україні протягом ночі 2 березня знищили 14 із 17 російських ударних безпілотників. Уночі 5 березня росіяни знову атакували Одеську область, випустивши 22 дрони, 18 Shahed збили в районі Одеси.  

Ракетами Х-59 окупанти найактивніше атакують Дніпропетровську, Миколаївську й Одеську області.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук 24 лютого заявив, що за два роки повномасштабного вторгнення сили оборони України збили 1905 ракет різних типів (зокрема 43 балістичні й 25 аеробалістичних – Х-47М2 "Кинджал"), 4844 ударні дрони й 7660 БПЛА оперативно-тактичного рівня.