ППО збила над Україною 27 із 27 дронів Shahed, але не змогла знищити ракети цієї ночі – Повітряні сили ЗСУ

Українська ППО працювала по дронах Shahed уночі 15 березня в кількох областях країни
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Російські окупанти минулої ночі атакували Україну за допомогою ударних дронів Shahed. Про це 15 березня в Telegram повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

"Окупанти вдарили сімома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 по Харківщині та Донеччині, однією керованою авіаційною ракетою Х-59 – по Полтавщині та 27 ударними БПЛА типу Shahed", – уточнили ПС ЗСУ.

Безпілотники, за даними повітряних сил ЗСУ, окупанти запускали з двох локацій: Приморсько-Ахтарська і Курської області РФ. До відбиття повітряного нападу залучали зенітні ракетні підрозділи ПС ЗСУ і Сухопутних військ ЗСУ, мобільні вогневі групи сил оборони України, підрозділи радіоелектронної боротьби.

"У результаті бойової роботи збито 27 Shahed у межах Кіровоградської, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Вінницької та Київської областей", – підсумували в Повітряних силах.

14 березня ввечері сили оборони півдня України повідомляли про роботу ППО по російських ударних безпілотниках в Одеській області, уночі 15 березня, за даними Київської ОВА, протиповітряна оборона відкривала вогонь по Shahed у Київській області. Унаслідок атаки дрона по Вінницькій області пошкоджено житловий будинок, за даними ОВА, одна людина загинула, чотирьох госпіталізували.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками. За даними ПС ЗСУ станом на 31 грудня 2023 року, з початку широкомасштабного вторгнення країни-агресора РФ сили оборони знищили 3095 ударних БПЛА типу Shahed-136/131 із 3940, випущених окупантами по Україні. Лише у грудні, за підрахунками ГУР, окупанти використали 770–780 таких ударних БПЛА.

29 грудня окупанти здійснили, за даними ПС ЗСУ, наймасованішу на цей момент атаку на Україну, використавши 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів і 36 ударних БПЛА. Наймасштабніша атака з використанням Shahed відбулася в ніч проти 1 січня, сили оборони України збили 87 із 90 дронів-камікадзе.

З 1-го до 30 січня Росія випустила по містах України понад 330 ракет різних типів і приблизно 600 ударних безпілотників, заявив 30 січня президент України Володимир Зеленський. Після цього були нові атаки.