Росія збільшує використання хімічної зброї проти українських військових – Military Media Center

Окупанти використовують скидання гранат із хімічними речовинами з безпілотників
Фото: Командування Сил підтримки Збройних Сил України / Facebook

Російські окупанти збільшують використання небезпечних хімічних речовин для атак на українських військових. Про це 25 червня повідомив Military Media Center при Міноборони України з посиланням на статистику від командування Сил підтримки ЗСУ. 

За даними командування, за період із 15 лютого 2023 року до 24 травня 2024-го зафіксовано 2698 застосувань небезпечних хімічних речовин росіянами. Основним засобом доставки є скидання гранат К-51 і РГ-Во з безпілотників.

Лише протягом травня 2024 року групи радіаційної, хімічної, біологічної розвідки військ РХБ захисту командування Сил підтримки ЗСУ зафіксували й задокументовали 715 випадків застосування росіянами боєприпасів, які містять небезпечні хімічні сполуки, що на 271 випадок більше, ніж у квітні.

Загалом за вказаний період зафіксовано 1385 випадків звернень військовослужбовців ЗСУ до медиків із симптомами хімічного ураження різного ступеня тяжкості, з яких лише у травні – 215.

Контекст:

Окупанти у війні проти України застосовують хімічну зброю на різних напрямках.

Про застосування хімзброї 11 квітня 2022 року повідомляв полк "Азов". За його даними, окупанти застосували в Маріуполі невідому отруйну речовину, яку скинули із БПЛА. У постраждалих фіксували дихальну недостатність і вестибуло-атактичний синдром.

Улітку 2023 року застосування окупантами хімічних боєприпасів фіксували також на макіївському напрямку, а навесні – на авдіївському.

Наприкінці лютого 2024 року ЗСУ повідомили, що російські війська масово скидають із безпілотників гранати з отруйними речовинами на новопавлівському напрямку.

За даними командування Сил підтримки ЗСУ станом на 4 березня, із початку повномасштабної війни РФ здійснила 1068 хімічних атак на Україну, із них лише за лютий 2024 року – 250 випадків.

13 березня на той момент начальник відділу зв'язків із громадськістю оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" ЗСУ Дмитро Лиховій розповів, що практику використання боєприпасів із хімічною речовиною з боку противника фіксують щодня.

США підтвердили, що російські війська використовували проти ЗСУ заборонену хімічну зброю, і занесли за це у список підсанкційних низку організацій.