Російські війська планують створити "буферну зону" в Харківській області – ISW

Армія РФ, схоже, надає пріоритет швидкому створенню "буферної зони" уздовж кордону, а не умов для глибшого проникнення в північну частину Харківської області
Фото: EPA

Армія країни-агресора РФ має намір швидко створити "буферну зону" в Харківській області. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), оприлюдненому ввечері 13 травня.

"Російські війська й далі здійснюють тактично значущі просування на північ і північний схід від Харкова і зараз, схоже, надають пріоритет швидкому створенню "буферної зони" уздовж міжнародного кордону, а не умов для глибшого проникнення в північну частину Харківської області", – зазначено в публікації.

На думку аналітиків, про це свідчать також порівняно швидкі темпи просування російських військ навколо Вовчанська і повідомлення про руйнування кількох мостів через головні водні артерії.

Українські офіційні особи днями заявили, що російські війська мають намір створити 10-кілометрову "буферну зону" в Харківській області, а експерти ISW нещодавно зазначили, що ця "буферна зона" водночас забезпечить російським військам можливість обстрілювати з артилерії місто Харків.

Контекст:

Уранці 10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ у Харківській області, зокрема в напрямку Вовчанська.

12 травня в ОВА розповіли, що сіра зона на півночі області збільшилася, як і кількість населених пунктів, де тривають бойові дії.

Генштаб Збройних сил України повідомляв, що станом на 13 травня бої за місто тривають, однак російські окупаційні сили досягли певних тактичних успіхів.

Увечері 13 травня Генштаб ЗСУ повідомив, що українські підрозділи на харківському напрямку потіснили ворога і проводять зачистку на північній околиці Вовчанська.