"Саботаж лише зростатиме". Олещук заявив, що серед російських пілотів уже почалися "дискусії" про рішення керівництва посилати їх в один кінець

Олещук заявив, що окупанти після 14 лютого не використовують поблизу України літаків А-50
Фото: Микола Олещук / Telegram

Російська авіація й далі атакує позиції ЗСУ керованими авіабомбами, але робить це рідше й підлітати надто близько вже не наважується. Про це в Telegram 8 березня повідомив командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук.

"Після значних втрат – літаків дальнього радіолокаційного виявлення [ДРЛВ] А-50 і винищувачів Су-34/Су-35 окупанти суттєво знизили кількість авіаударів КАБ", – констатував Олещук.

Командувач ПС ЗСУ заявив, що літаків ДРЛВ досі немає в Азовському морі й на інших напрямках, що зменшує здатність ворога у веденні радіолокаційної розвідки.

"За нашими даними, серед російських пілотів уже почалися певні "дискусії" щодо рішень військового керівництва посилати їх в один кінець", – зазначив він.

Олещук переконаний, що "такі розмови, а, можливо, і саботаж, під час виконання завдань окупантами лише зростатимуть", коли Повітряні сили отримають від західних партнерів більше інструментів для захисту українського неба від повітряних атак ворога.

Контекст:

Упродовж останніх тижнів сили оборони України регулярно повідомляють про збиття військових літаків окупантів. Спікер ПС ЗСУ Юрій Ігнат зазначав наприкінці лютого, що в України з'являється більше засобів, щоб діставати ворога на далеких підступах, і це "дуже важливо".

Зокрема, лише із 17-го до 29 лютого ПС ЗСУ знищили щонайменше дев'ять Су-34, два Су-35 і один А-50. У березні українська ППО й далі збивала Су-34.

Водночас американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Росія готова ризикувати своєю авіацією та втрачати її заради успіхів наступу на сході України.

За даними Генштабу ЗСУ станом на 8 березня, знищено 347 російських літаків від початку повномасштабного вторгнення.