Силам оборони України передали 2 тис. засобів РЕБ для захисту від російських дронів – Мінцифри

Засоби РЕБ ближньої дії точково захищатимуть позиції, бронетехніку, автомобілі для евакуації сил оборони, зазначили в Мінцифри України
Фото: Міністерство цифрової трансформації України / Facebook

Україна закупила 2 тис. засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) ближньої дії вітчизняного виробництва (зокрема й так званий окопний РЕБ), а Генштаб ЗСУ розподілив їх і передав частину силам оборони. Про це 17 квітня поінформував пресофіс Мінцифри у Facebook.

Наголошують, що виробники РЕБ є учасниками кластера Brave1.

"РЕБ ближньої дії точково захищатиме позиції, бронетехніку, автомобілі для евакуації від російських FPV-дронів, дронів-скидачів і дронів-розвідників", – ідеться в повідомленні.

Як наголосили в Мінцифри, коли Brave1 розпочинав роботу 2023 року, було приблизно 10 рішень щодо РЕБ/радіоелектронної розвідки.

"Зараз на платформі зареєстровано понад 100 розробок, а дев'ять із них уже кодифіковано за стандартами НАТО", – ідеться в повідомленні.

У Мінцифри додали, що адаптували законодавство під виробників, щоб відкрити ринок РЕБ і створити умови для масштабування виробництва.

Контекст:

Радіоелектронна боротьба відіграватиме дедалі більшу роль на полі бою, заявив начальник управління РЕБ Головного управління радіоелектронної та кіберборотьби Генштабу ЗСУ полковник Андрій Стариков 12 вересня 2023 року.

6 січня 2024 року президент України Володимир Зеленський повідомив про підготовку нових ліній співпраці з партнерами щодо посилення українських можливостей у застосуванні дронів і у протидії російським дронам, у посиленні засобів радіоелектронної боротьби.

Наступного дня віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Україна у війні проти країни-агресора РФ потребує тисяч станцій РЕБ.

12 лютого Зеленський оголосив про посилення протиповітряної оборони у зв'язку з російською агресією, зокрема радіоелектронної боротьби.