У РФ заявили, що на використання Україною західної зброї по території РФ Кремль має відповісти "демонстраційним ядерним вибухом"

Пропаганда країни-агресора вважає неминучим перехід війни в ядерну фазу
Фото: ЕРА

Якщо Україна дістане дозвіл заходу використовувати далекобійну зброю по території країни-агресора Росії, Кремлю треба використати ядерну зброю. Про це російський політолог і пропагандист, член ради із зовнішньої й оборонної політики (РЗОП) Дмитро Суслов написав в опублікованій 29 травня колонці для журналу "Профиль".

За його словами, запобігти ударам Збройних сил України по російських об'єктах треба "різким посиленням політики стримування – залякування".

"Для підтвердження серйозності намірів РФ і переконання наших опонентів у готовності Москви піти на ескалацію варто подумати про проведення демонстраційного (тобто не бойового) ядерного вибуху", – закликає пропагандист.

У статті він пропонує владі країни-окупанта також завдати ударів по об'єктах західних країн у різних точках світу, провести тактичні навчання з використанням ядерного арсеналу на своїй території й попередити Захід про готовність використати стратегічну зброю.

Суслов упевнений, що вже за кілька місяців (а може, і тижнів) союзники розмістять в Україні регулярні війська й можуть почати збивати над нею російські ракети зі своєї території. Визнаючи перевагу США й країн НАТО, представник країни-агресора вважає неминучим перехід війни в ядерну фазу.

Це не перша заява членів РЗОП щодо застосування РФ ядерної зброї. У червні 2023 року той самий журнал "Профиль" надрукував статтю почесного голови президії організації Сергія Караганова під заголовком "Застосування ядерної зброї може вберегти людство від глобальної катастрофи". У ній автор припускав, що Росія не виграє війну в Україні, якщо не знизить "неприпустимо задертий" поріг застосування ядерної зброї. Караганов закликав Кремль "обачливо, але швидко рухатися вгору сходами стримування – ескалації".

Контекст:

21 вересня 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії. За місяць він заявив, що Росія "ніколи не говорила" про можливість застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

За оцінками міністерства оборони США, в арсеналі РФ є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, призначеної для застосування на полях битв із метою придушення звичайних сил, пише The New York Times.

У лютому 2024 року в українській військовій розвідці заявили, що тема загрози застосування Росією ядерної зброї є неактуальною – загроза є, але рівень її малий.

У березні Путін заявив, що з військово-технічного погляду РФ готова до ядерної війни, а її стратегічні сили "постійно в бойовій готовності".

6 травня 2024 року Путін доручив Генеральному штабу РФ підготуватися до навчань щодо застосування нестратегічної ядерної зброї. Спікер Путіна Дмитро Пєсков пояснив, що приводом для навчань стали заяви європейських і американських політиків "про готовність і навіть намір" скерувати війська в Україну. 21 травня РФ розпочала перший етап навчань із застосування нестратегічної ядерної зброї.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в опублікованому 25 травня інтерв'ю The Guardian заявив, що в разі застосування Москвою ядерної зброї США знищать усі російські позиції в Україні. За його словами, Білий дім попередив про це владу РФ. "Якщо вони застосують ядерну зброю, навіть якщо вона нікого не вб'є, то [США] вразять усі їхні цілі [позиції] в Україні звичайною зброєю", – сказав Сікорський.