У соцмережах заявили, що ВЛК визнала придатним чоловіка з олігофренією, якого затримали на вулиці. У ТЦК заявили, що все було "у межах правового поля"

В Одеському ТЦК заявили, що у військовозобов'язаного має завжди бути із собою документ, де перераховано, зокрема, й усі діагнози
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

У соцмережах поширили відео, де жінка розповідає про чоловіка з олігофренією, якого, за її словами, в Одесі визнали придатним до військової служби. Про це 1 червня повідомляє "Думська".

На відео, яке телеканал "Думська ТБ" опублікував у YouTube, знято чоловіка, який увесь час мовчить, а його історію розповідає жінка за кадром. Ким вона є мобілізованому, невідомо.

"Мікулінський Олександр Сергійович, сьогодні, 30 травня, його ТЦК уранці забрали, тримали до кінця вечора в Київському РВК. Ми відбивали як могли – у нього діагноз "олігофренія", розумово відсталий. Комісія визнала придатним за 30 хвилин", – каже вона.

За словами оповідачки, у ТЦК "ніхто не захотів розбиратися у цьому діагнозі".

"Зараз [він] перебуває на Заньковецькій (на цій вулиці розташований ТЦК та СП Хаджибейського району Одеси."ГОРДОН"), далі будемо дивитися, куди і як заберуть. Ми постараємося зібрати всі довідки, які потрібні в нашій державі, і надати докази, що ця дитина хвора і вона не може [служити], вона не мала військового квитка, ні приписного, нічого, але її забрали", – заявила жінка.

1 червня Одеський обласний ТЦК та СП опублікував у Facebook заяву, виклавши свою версію подій. У ТЦК не заперечують, що затримання, про яке йдеться у відео, було, але стверджують, що все відбувалося законно.

"За словами авторки [відео], військовослужбовці Київського РТЦК та СП міста Одеса затримали хлопця з вадами серця та олігофренією і доставили його до збірного пункту. Там він пройшов військово-лікарську комісію всього за пів години та був визнаний придатним до військової служби у Збройних силах України", – зазначили у ТЦК.

У заяві облвійськкомату йдеться, що громадяни з діагнозом "олігофренія легкого ступеня" можуть бути визнані придатними до військової служби в тилових частинах забезпечення відповідно до чинних нормативних актів, зокрема наказом Міноборони України №262 від 27 квітня 2024 року.

"Важливо врахувати, що жодних медичних документів, які підтверджують діагноз хлопця, не було надано ані представникам Київського РТЦК та СП міста Одеса, ані членам військово-лікарської комісії", – наголосили у ТЦК.

Там підтвердили, що чоловік пройшов військово-лікарську комісію згідно із встановленим порядком і його визнали придатним до проходження служби.

"Усі процедури відбувалися відповідно до законодавства, яке регламентує порядок проходження медичних оглядів під час мобілізації", – стверджують у ТЦК.

У заяві йдеться, що тепер "кожен повинен постійно мати із собою військово-облікові документи, які засвідчують наявність хвороб чи інших причин, що можуть бути підставою для звільнення від мобілізації".

"Відсутність таких документів може призвести до непорозумінь та непередбачуваних ситуацій", – ідеться в повідомленні.

У ТЦК переконані, що дії військовослужбовців "були в межах правового поля", а процедура проведення медичного огляду чоловіка "відповідала встановленим вимогам".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 8 травня 2024 року – до 11 серпня.

16 травня Кабмін ухвалив постанову, яка регламентує зокрема порядок вручення повісток. Повістки в Україні тепер можуть роздавати цілодобово і практично скрізь, а з 18 липня їх почнуть надсилати поштою.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для ТЦК свої персональні дані – через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), електронний кабінет або прийшовши у військкомат.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове збільшення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.

Співробітники ТЦК та СП не можуть порушувати права людини у процесі проведення мобілізації, а якщо допускають порушення, то вирушають у бойові частини, заявляв член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.