Україна скоро застосує далекобійні дрони, які можуть атакувати Урал і Заполяр'я – Bild

Серед далекобійних дронів, які може почати застосовувати Україна, – "Сокіл-300" з дальністю польоту понад 3 тис. км
Фото: VoidWanderer / wikipedia.org

2024 року Україна зможе застосовувати дрони з далекобійністю до 2 тис. км і більше. Їх створили, щоб заповнити дефіцит ракет середньої й великої дальності, пише 4 квітня Bild (матеріал доступний за платною підпискою, його цитує NV).

Співрозмовник Bild, ознайомлений із ситуацією, заявив, що "дрони – це майбутнє". На його переконання, "ракети залишилися в минулому".

Джерело видання розповіло, що до кінця року одразу 10 виробників передадуть силам оборони України дрони з далекобійністю до 2500 км. Поки рекорд далекобійності належить безпілотникам, які атакували НПЗ "Танеко" в Татарстані (РФ) на відстані приблизно 1300 км від українських кордонів.

Окрім того, київське конструкторське бюро "Луч" розробило безпілотник "Сокіл-300", який може пролетіти до 3300 км.

Як писало NV, посилаючись на дані розробника, залежно від модифікації дальність польоту "Сокіл-300" (від вильоту до повернення) може бути від 1300 км до 3300 км, а тривалість польоту – від п'яти до 26 годин. Крейсерська швидкість від 150 км/год до 335 км/год, а максимальна швидкість від 210 км/год до 580 км/год із практичною стелею польоту до 12 км.

За розрахунками журналістів, нова українська зброя зможе атакувати цілі, наприклад, у Мурманській області. Там, за даними Bild, розташовано приблизно 80 баз армії РФ, зокрема аеродром Оленья, де базуються стратегічні бомбардувальники, які обстрілюють Україну.

Контекст:

Останнім часом Україна посилила повітряні атаки на військові й стратегічні об'єкти на території РФ. Зокрема, активізували атаки на нафтогазові об'єкти – НПЗ, нафтобази й газові термінали, такі удари зафіксовано в багатьох регіонах Росії.

Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли на себе СБУ й військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора (зокрема, аеродроми й нафтопереробні заводи) з використанням вітчизняних безпілотних систем.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Україна діє "відповідно до найкращих натовських стандартів", підкреслили в Кабміні.

Серед головних цілей ударів дронами-камікадзе – виснаження російських систем ППО й знищення авіації, а також завдання збитків військово-виробничим потужностям, заявляв глава ГУР МО Кирило Буданов.

У ГУР прогнозують, що дрони й далі атакуватимуть військові об'єкти на території Росії, водночас "радіус їхній також буде збільшуватися".