Уряд виділив понад 1,5 млрд грн на відновлення двох ТЕС

Кабмін виділив кошти для відновлення двох критично важливих ТЕС
Фото: kmu.gov.ua

Кабмін України на засіданні 17 травня виділив більш ніж 1,5 млрд грн для відбудови Зміївської й Трипільської теплоелектростанцій. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, цитує пресслужба уряду.

За його словами, 726 млн грн виділили для державної компанії "Центренерго" з резервного фонду державного бюджету. Ще 826 млн грн – із фонду ліквідації наслідків агресії.

"Очікуємо максимальної ефективності у використанні цих коштів. Роботи мають відбуватися максимально швидко", – наголосив Шмигаль.

Також очільник уряду оприлюднив у Telegram уривок із засідання, на якому запевнив, що енергетики зараз контролюють ситуацію, однак генерації електроенергії бракує, щоб покрити все споживання. Тому "Укренерго" вимушена повернутися до графіків вимкнень, а ощадливе використання електроенергії, за словами Шмигаля, має стати "новою звичкою й нормою для всіх нас".

Контекст:

Цієї весни російські окупанти активізували атаки на українську енергетику. У ніч на 22 березня російські окупанти масовано атакували Україну з використанням крилатих, балістичних ракет і дронів-камікадзе Shahed. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, окупанти атакували низку областей, унаслідок чого було уражено приблизно 20 підстанцій, електростанції, зокрема ДніпроГЕС.

За даними "Центренерго", російські окупанти під час масштабної атаки 22 березня повністю зруйнували Зміївську ТЕС у Харківській області, а 11 квітня – Трипільську ТЕС під Києвом. 

5 травня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що збитки для енергосистеми України можуть сягати понад $1 млрд.