Зараз у ЗСУ більше літаків, ніж до початку вторгнення РФ – Повітряні сили

Україна під час війни з РФ змогла наростити авіапарк бойових літаків, незважаючи на втрати
Фото: Повітряні Сили ЗС України / Air Force of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Силам оборони України за допомогою партнерів вдалося збільшити свій авіаційний парк, і зараз у ЗСУ більше бойових літаків, ніж було до початку повномасштабного вторгнення РФ. Про це в інтерв'ю виданню "Фокус", яке опублікували 17 квітня в YouTube, повідомив речник ПС ЗСУ Ілля Євлаш.

"Так, ми можемо про це говорити. Наші країни-партнери, які мали раніше на озброєнні МіГ-29, Су-27, на початку повномасштабного вторгнення передавали нам свої літаки", – заявив речник.

Євлаш наголосив, що внаслідок такого підходу українські пілоти витрачали менше часу на підготовку. Окрім того, це не потребувало додаткової інфраструктури й обладнання.

За його словами, зараз військове командування прагне до повного переозброєння, оскільки Україна прямує в НАТО, "а основний літак там – це F-16".

"Ми потребуємо щонайменше 150 таких машин, які змогли б нам допомогти суттєво вирішувати наші завдання в повітряному просторі", – резюмував Євлаш.

Речник ПС ЗСУ не назвав конкретної кількості бойових літаків, які має Україна станом на 17 квітня. Даних про втрати (зокрема авіаційні) Україна не розкриває.

Контекст:

За оцінкою міноборони країни-окупанта РФ, Україна мала у своєму розпорядженні на момент початку повномасштабного російського вторгнення 152 літаки. Російське видання "Проект" оцінювало кількість літаків у ЗСУ станом на лютий 2022 року в максимально можливих 199 одиниць (із яких 61 навчальний, 35 транспортних, п'ять спеціальних і лише 98 бойових). Водночас міноборони РФ до кінця червня 2022 року "знищило" всю українську авіацію, повідомивши про нібито 215 збитих українських військових літаків, і згодом "збило" ще кілька сотень.

Президент України Володимир Зеленський 16 квітня в інтерв'ю PBS заявив, що співвідношення літаків, які мають Росія й Україна, – 30 до 1 на користь окупантів. Водночас, за даними Головного управління розвідки Міноборони України станом на 3 квітня, Росія має в сумі понад 200 одиниць тільки сучасних літаків Су-34 й Су-35. 23 лютого представник ГУР Вадим Скібіцький говорив, що у війні проти України РФ може використати приблизно 300 літаків.