Зеленський: Ми знаходимося в нонсенсі, коли Захід боїться, що Росія програє війну, і не хоче, щоб Україна її програла

Усі хочуть знайти якусь модель, щоб війна закінчилася швидше, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Україна і країни Заходу хочуть, щоб повномасштабна війна, яку в лютому 2022 року розпочала країна-агресор РФ, закінчилася справедливим для Києва миром. Про це в інтерв'ю Agence France-Presse, опублікованому 18 травня у Facebook Офісу президента, сказав глава Української держави Володимир Зеленський.

Відповідаючи на запитання, чи відчуває тиск Заходу, президент сказав: "Та я всі п'ять років без тиску не жив, мені здається. Чесно кажучи, для мене нічого нового в цій ситуації".

За словами Зеленського, це "відбувається хвилями".

"Як тільки Україна трохи дає слабкість десь, неважливо де, от одразу починаються ті чи інші розмови, діалоги, запрошення. Я впевнений, що контакти з Росією – вони не зупинялися. У деяких, я сказав би, ключових партнерів", – наголосив президент.

Зеленський зазначив, що всі "хочуть знайти якусь модель, щоб війна закінчилася швидше".

"Ми знаходимося у такому нонсенсі, коли Захід боїться, що Росія програє війну, і не хоче, щоб Україна її програла. Бо остаточна перемога України призведе до програшу Росії. І остаточна перемога Росії призведе до програшу України. І ось ми з вами саме зараз у такому моменті, і такий виклик для всіх, – зазначив президент. – І тому я сказав, що у нас можуть бути однакові цінності, різні очі, різний погляд. І це факт".

Контекст:

Україна у листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Глобальний саміт миру на рівні лідерів країн, на якому обговорять формулу миру, запропоновану Україною, відбудеться на швейцарському курорті Бюргеншток, за даними ЗМІ, 15-го і 16 червня. За словами Зеленського, саміт відкритий для всіх країн, які поважають суверенітет і територіальну цілісність України. Там очікують, зокрема, на представників Глобального Півдня.

Саме в червні "може розпочатися шлях до справедливого миру", вважає Зеленський.

Він неодноразово наголошував, що Україна не розглядає можливості присутності представників країни-агресора Росії на інавгураційному саміті миру.