ЗСУ спростували повідомлення про окупацію села Бердичі на авдіївському напрямку

Українські військові відбили за добу 25 атак окупантів на авдіївському напрямку, зазначив Лиховій
Фото: 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха / Facebook (ілюстративне)

Сили оборони України минулої доби відбили 25 атак російських окупантів на авдіївському напрямку. Про це в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

"Тривають бойові дії, тривають запеклі бої, у тому числі за Бердичі, про яке в інформаційному просторі, на жаль, гуляє неперевірена інформація... У сенсі села Бердичі – інформація про те, що воно окуповане, базується на даних фактично іпсошних ворожих каналів, які лише видають себе за українські", – сказав Лиховій.

За його словами, за село Бердичі, а також за інші населені пункти на авдіївському напрямку – Орлівку, Тоненьке, Первомайське й Невельське – точаться бої.

"Там ворог проводить штурмові дії, але не має переважного успіху", – резюмував Лиховій.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей. Зараз найінтенсивніші бої відбуваються на сході й півдні України.

У жовтні 2023 року окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто.

17 лютого 2024 року головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив про рішення вивести сили оборони України з Авдіївки. Він пояснив, що керувався необхідністю зберегти життя українських воїнів.

Після захоплення Авдіївки окупанти пішли в наступ на сусіднє Ласточкине. 26 лютого ЗСУ повідомили про відхід від Ласточкиного, щоб організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка – Тоненьке – Бердичі й не допустити подальшого просування росіян у західному напрямку.

27 лютого Лиховій розповів, що українські підрозділи відійшли від Сєверного і Степового на авдіївському напрямку.

Уранці 29 лютого Сирський поінформував, що окупанти намагаються прорвати оборону українських військ і захопити Тоненьке, Орлівку, Семенівку, Бердичі і Красногорівку. Він зазначив, що ЗСУ вибили окупантів з Орлівки. За словами Сирського, основне завдання сил оборони на авдіївському й курахівському напрямках полягає в утриманні нинішніх і поверненні втрачених позицій.