Крим атакувало щонайменше 10 ATACMS, жодної не збили. Росіяни втратили дві установки С-300 й чотири радари, є загиблий – росЗМІ

РосЗМІ стверджують, що 10 ракет ATACMS прилетіли у Криму по трьох позиціях російської ППО
Фото: Доcье шпиона / Telegram (ілюстративне)

Один російський окупант загинув, шістьох поранено внаслідок ударів по позиціях російських сил протиповітряної оборони в тимчасово окупованому Криму. Про це повідомляє 10 червня російське видання Astra.

ЗМІ стверджує, що Крим атакувало щонайменше 10 ракет ATACMS, жодної з них окупанти не збили.

Як з'ясувало Astra, чотири ракети влучили в місце дислокації 31-ї дивізії ППО МО РФ у Джанкойському районі. Пошкоджено дві радіолокаційні станції (РЛС), поранено одного військовослужбовця, повідомили джерела видання в "екстрених службах" Криму.

Співрозмовники розповіли Astra, що ще чотири ракети влучили в місце дислокації цієї дивізії в Сакському районі, тут дістав поранення ще один окупант. Пошкоджено військову техніку, її кількість і ступінь пошкоджень встановлюють.

Ще дві ракети поцілили по місцю дислокації 31-ї дивізії ППО МО РФ у Чорноморському районі, за кілька кілометрів від села Громове. Astra пише, що там пошкоджено ще дві РЛС, два комплекси С-300, один військовослужбовець загинув, четверо – дістали поранення.

Офіційно міноборони країни-окупанта РФ не визнавало втрат ППО у Криму.

Уночі 10 червня в кількох районах Криму (зокрема Джанкойському, Бахчисарайському, Євпаторії та Саках) було чутно вибухи, писав Telegram-канал "Крымский ветер". Повідомляли про ймовірні прильоти по військових об'єктах окупантів у Євпаторії й Сакському районі.

У Генштабі ЗСУ пізніше підтвердили успішні удари по дивізіону ЗРК С-400 у районі Джанкоя й по дивізіонах ЗРК С-300 біля Чорноморського та Євпаторії.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що має намір деокупувати всі захоплені з 2014 року Росією українські території, зокрема Крим. Президент України Володимир Зеленський вважає, що звільнити півострів буде легше, ніж Донбас.

З початку повномасштабної війни сили оборони України неодноразово атакували об'єкти російських окупантів у Криму. 2024 року, зокрема, вибухи лунали в Джанкої на військових об'єктах, на кораблях у Севастополі й аеродромі Бельбек. Україна взяла на себе відповідальність за частину атак (але не за всі).

Навесні у Криму уразили кілька важливих із погляду забезпечення зв'язку та розвідки об'єктів, зокрема "таємну" радіотехнічну військову частину на Ай-Петрі й центр зв'язку армії РФ під Алуштою.