Після руйнування РФ друкарні в Харкові сукупне книжкове друкарство в Україні скоротиться на 30–40% – власник

У розбомбленій окупантами друкарні згоріло 50 тис. книжок
Фото: ЕРА

Відновити зруйноване російським обстрілом 23 травня виробництво друкарні Vivat у Харкові неможливо без підтримки держави й міжнародних донорів. Про це власник поліграфічного комбінату "Фактор-Друк" Сергій Політучий розповів 25 травня "Радіо Свобода".

Він вважає, що атака РФ матиме наслідки для всієї галузі книговидавництва у країні. Через посилення обстрілів і вимкнення енергії інші місцеві друкарні не забезпечать замовлень видавництв.

"З руйнуванням нашої типографії сукупна потужність зменшиться не менше ніж на 30–40%. І таким чином, сам процес друкування книг, включаючи й підручники, які ми друкували – я не знаю, мабуть, до 50% усіх підручників, які друкувалися в державі. І тому, як це будемо робити завтра, я на зараз не знаю. І я розумію, що без підтримки і міжнародної спільноти, і держави це питання буде вирішити дуже важко", – сказав Політучий.

За його розрахунком, відновити друкарський комплекс можна за кілька місяців. На запитання про релокацію друкованого підприємства Політучий каже, що це дорогий процес, до того ж в інших регіонах немає гарантії забезпечення фахівцями.

"Більшість поліграфічних потужностей зосереджені саме в Харкові. Я не знаю напевне, але, якщо ми кажемо про книгодрукування, я думаю, що це не менше 85–90% усіх книг, які друкуються в Україні, друкуються в Харкові – на нашій друкарні, а також у наших партнерів, у наших колег по галузі… Навіть якщо б ми з допомогою когось переїхали до Львова, наприклад, чи до Івано-Франківська, то ми б зіткнулися з проблемою людей. Не всі люди схотіли б переїхати в ці регіони. Але знайти спеціалістів у цих регіонах практично неможливо", – додав він.

Контекст:

23 травня росіяни масовано обстріляли Харків. Керівник облпрокуратури Олександр Фільчаков розповів, що приліт був по будівлі друкарні, на момент удару там перебувало 50 працівників. Загалом на території Основ'янського й Холодногірського районів Харкова зафіксували дев'ять влучань.

Українська журналістка, ведуча "Суспільного" Мирослава Барчук уточнила, що окупанти зруйнували друкарню видавництва Vivat.

У Харкові 23 травня загинуло семеро людей, поранено 21. Для впізнання трьох жертв обстрілу друкарні знадобиться ДНК-тест, розповів начальник поліції Харківської області Володимир Тимошко.

Президент України Володимир Зеленський 23 травня у вечірньому зверненні зазначив, що видавничий комплекс, який став ціллю РФ, – один із найбільших в Україні. "Ракетний удар. Люди загинули, є поранені, згорів склад із книжками, обладнання. Там друкувалося багато українських видавництв. І це для російських терористів – ціль", – сказав глава держави. Він зазначив, що в пожежі згоріло 50 тис. книжок.