Понад 600 в'язнів приєдналися до ЗСУ, будуть штурмовиками – Мін'юст

За словами Малюськи, колишні ув'язнені зараз проходять відповідну підготовку, а надалі служитимуть у штурмових підрозділах
Фото: EPA

Станом на ранок 28 травня 613 в'язнів вийшли з тюрем і мобілізувалися до лав Збройних сил України. Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі національного телемарафону, уривок з якого оприлюднив Мін'юст у YouTube.

За словами міністра, колишні ув'язнені зараз проходять відповідну підготовку, а надалі служитимуть у штурмових підрозділах.

"Це будуть підрозділи, які поки що складаються виключно з осіб, які відбували покарання. Тобто це – монолітні підрозділи без змішування з іншими військовослужбовцями", – зазначив Малюська.

Він зауважив, що не впевнений, що це – найкраще рішення, але покладається на військове командування.

"Ми поки що не дійшли до ведення безпосередньо бойових дій цими підрозділами, іде підготовка. Можливо, ситуація зміниться пізніше. І вибір щодо змішування чи не змішування буде зроблений на іншу користь. Але поки що це окремі підрозділи, штурмові підрозділи", – додав міністр.

Контекст:

8 травня Верховна Рада України схвалила у цілому законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених, а 17 травня президент України Володимир Зеленський підписав цей закон. Згідно з документом, суд зможе умовно-достроково звільнити людей, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі, для військової служби за контрактом.

Не мобілізуватимуть засуджених за умисне вбивство двох і більше осіб, за сексуальні злочини, тяжкі корупційні правопорушення й злочини проти основ національної безпеки України: шпигунство, тероризм, держзраду, сепаратизм, колабораціонізм.

Раніше в Раді інформували, що мобілізаційний ресурс серед ув'язнених в Україні становить понад 15 тис. осіб.

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька повідомила, що станом на 21 травня більше ніж 3 тис. засуджених подали заяви на мобілізацію.