Росія маніпулює темою обмінів військовополонених для дестабілізації ситуації в Україні – ISW

Росія звинувачує Україну у відсутності обмінів полоненими
Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими / Telegram (архів)

Країна-агресор Росія намагається маніпулювати темою обмінів військовополонених і використовувати його як ще один спосіб для розхитування ситуації в Україні. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 29 травня.

Росія звинуватила Україну в нещодавньому зупиненні обмінів військовополоненими на кілька місяців на тлі повідомлень про повсюдні зловживання Росії щодо українських військовополонених. Російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова звинуватила Україну у висуненні "надуманих вимог", які нібито спричинили паузу в обмінах військовополоненими протягом останніх кількох місяців. Вона заявила, що Росія нібито "зробила все можливе", щоб підтримувати діалог з українським урядом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста у справах військовополонених.

Останній обмін військовополоненими між Росією й Україною відбувся 8 лютого 2024 року за сприяння Об'єднаних Арабських Еміратів, нагадали в ISW. Україна була змушена відкрити третій табір для російських військовополонених частково через "фактичне блокування обмінів із російською стороною", а частково через зростання кількості російських дезертирів, які стали військовополоненими. На думку експертів, це відповідає кільком нещодавнім українським заявам про те, що саме російські посадовці опираються продовженню обмінів військовополоненими.

Протягом останніх місяців Росія скоїла низку очевидних зловживань щодо українських військовополонених, зокрема страти без суду й слідства українських військовополонених і використання військовополонених як живого щита на полі бою (обидва порушення Женевської конвенції про військовополонених), пише ISW. Також росіяни, імовірно, організували чорний ринок для продажу українських військовополонених російським воєнізованим формуванням, ідеться у звіті. "Росія також використовує батальйон, що складається переважно з українських військовополонених, для бойових дій в Україні, що є ще одним обурливим порушенням Женевської конвенції про військовополонених", – пише ISW.

Зазначають, що звинувачення Москалькової в тому, що Україна є стороною, відповідальною за припинення обмінів військовополоненими, може бути спробою риторично перекласти провину на Україну й заплутати цілу низку добре задокументованих зловживань із боку Росії щодо українських військовополонених. Мета – розпалити невдоволення в українському суспільстві або послабити підтримку України з боку Заходу, вважають експерти. "Кремль, схоже, використовує політику обмінів військовополоненими як ще один риторичний інструмент, щоб підірвати процес ухвалення рішень в Україні", – ідеться у звіті.

Контекст:

На початку грудня 2023 року в інтерв'ю Associated Press президент України Володимир Зеленський заявляв, що проводять і непублічні обміни, зокрема просто на полі бою.

3 січня 2024 року відбувся найбільший із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну обмін військовополоненими, звільнили 230 українців та українок. 48 військових, яких повернули в Україну, вважали зниклими безвісти. У міноборони країни-агресора Росії стверджують, що їм повернули під час обміну 248 військових. Посередником були Об'єднані Арабські Емірати.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що загалом із російського полону вдалося повернути 3135 українців, із них 147 – цивільні заручники. Водночас, за неофіційними даними, російські окупанти досі утримують приблизно 28 тис. цивільних українців.

За даними верховного комісара ООН із прав людини, лише за зиму 2024 року російські окупанти стратили щонайменше 32 українських військовополонених.