СБУ повідомила російського військового про підозру в розстрілі полоненого бійця ЗСУ

Полоненого окупанта повідомили про підозру
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України оголосила "штурмовику V", який перебуває в полоні, підозру в тому, що він розстрілював українських військовополонених. Про це повідомила пресслужба СБУ 8 березня.

Підозрюваний – неодноразово засуджений Дмитро Курашов – стрілець штурмового загону "Шторм V" 127-ї мотострілецької дивізії Східного військового округу країни-агресора РФ.

За даними слідства й військової контррозвідки СБУ, 6 січня 2024 року Курашов розстріляв бійця Збройних сил України, якого окупанти взяли в полон під час "м'ясного" штурму РФ. Він здійснив щонайменше три прицільні постріли в полоненого українця, ідеться в повідомленні.

Невдовзі бійці ЗСУ контратакували загарбників і захопили у полон Курашова та його співслужбовців. Під час допиту в СБУ інший полонений "здав" Курашова, заявили у відомстві. Пізніше зібрали й інші неспростовні докази провини Курашова в убивстві полоненого бійця ЗСУ, ідеться в повідомленні.

Слідчі СБУ повідомили Курашова про підозру за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством). Він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення інших фактів причетності росіянина до воєнних злочинів. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Контекст:

Російські окупанти неодноразово розстрілювали українських військовополонених. Зокрема, 16 лютого російські пропагандисти опублікували відео з тілами вбитих українських військових, стверджуючи, що вони належали до 3-ї роти 110-ї бригади ЗСУ. Трьох із них упізнали рідні, з якими поговорили журналісти "Слідства.Інфо": Іван Житник із позивним Джанго, Андрій Дубницький із позивним Байрактар і Георгій Павлов із позивним Панда. Військових не змогли евакуювати з позиції "Зеніт" в Авдіївці Донецької області.

110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка ЗСУ заявила 19 лютого, що в Авдіївці російські окупанти вбили поранених захисників усупереч домовленостям. У ЗСУ розповіли, що ворог заявив, що погоджується провести евакуацію поранених українських військовослужбовців і надати їм допомогу, а надалі – обміняти. Але натомість окупанти розстріляли їх, зазначили в 110-й бригаді ЗСУ.

18 лютого окупанти розстріляли трьох полонених українських військових поблизу Роботиного Запорізької області, повідомили в ОГП 20 лютого.

Омбудсмен України Дмитро Лубінець повідомив про розстріл окупантами щонайменше сімох полонених українських військових 24 лютого в Бахмутському районі.

Загалом в Україні станом на 25 лютого розслідують 19 кримінальних проваджень за фактами вбивства 45 українських військовополонених, зазначили в ОГП у Telegram.