США дадуть Україні ще одну систему Patriot – The New York Times

Україна отримає ще один ЗРК Patriot, його привезуть із Польщі, пише ЗМІ
Фото: EPA

Президент США Джо Байден схвалив розміщення ще однієї ракетної системи Patriot в Україні. Про це 12 червня пише The New York Times із посиланням на високопоставлених представників американської адміністрації й військових.

За словами чиновників, рішення Байдена було ухвалене минулого тижня після серії зустрічей на високому рівні та внутрішніх дебатів про те, як задовольнити потреби України в посиленій протиповітряній обороні, не ставлячи під загрозу боєготовність США.

Нову систему Patriot, яка стане другою, котру Сполучені Штати передали Україні, доправлять із Польщі. Зараз вона захищає там ротаційні сили американських військ, які повертатимуться до США, повідомили джерела.

За словами співрозмовників видання, систему можуть розгорнути на передовій лінії України протягом найближчих кількох днів, залежно від технічного обслуговування, яке їй потрібне, чи модифікацій

Представники адміністрації США сподіваються, що розгортання ще однієї американської системи Patriot підштовхне союзників зробити те саме.

Видання зазначає, що Patriot – одна з найдефіцитніших систем озброєння в арсеналі США. Чиновники Пентагону відмовляються розкривати їх кількість, але один військовий високопосадовець заявив, що армія розгорнула лише 14 із них у Сполучених Штатах і в усьому світі. Представники Пентагону не хотіли вивозити будь-які батареї зі США. У Форт-Сіллі (штат Оклахома) розташована батарея для навчання американських і українських військ, але її переміщення призведе до зупинення навчання. Інші батареї, які захищають бази й війська США, зокрема на Гаваях, вважають або надто далеко розташованими, або потрібними для внутрішньої оборони, ідеться в публікації.

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів 2023 року. Цей комплекс, зокрема, здатен збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина. Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК. 

Німеччина передала Україні два ЗРК Patriot. У квітні 2024 року ФРН оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot. 3 травня видання The New York Times із посиланням на начальника відділення наземної ППО і ПРО у штабі ВПС Німеччини Яна-Генріка Сугордта повідомило, що обіцяний Німеччиною у квітні зенітний ракетний комплекс Patriot може прибути в Україну не раніше ніж наприкінці червня.

Українська влада закликає партнерів передати Україні більше таких ЗРК і веде переговори про це. Глава Української держави Володимир Зеленський навесні 2024 року заявив, що Україні потрібно ще щонайменше сім Patriot або схожих ЗРК, а щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ – 25 таких систем.