У Донецькій області окупанти обезголовили українського захисника – генпрокурор України

Костін розповів про новий воєнний злочин росіян
Фото: Андрій Костін / Facebook

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив 18 червня у соцмережі Х, що російські командири віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців, натомість убити їх з особливою жорстокістю – через обезголовлення. Факт такого злочину зафіксовано у Донецькій області, написав він.

"Це жахливе варварство, якому не місце у ХХІ сторіччі. І це черговий доказ, що воєнні злочини, які чинить агресор, – не поодинокі інциденти, а спланована стратегія російського режиму. Ці злочинні накази були віддані на рівні керівництва батальйону та роти окупаційних військ. Не залишимо ці злочини безкарними. Закликаю весь цивілізований світ до ізоляції та покарання країни-терориста", – заявив Костін.

В Офісі генпрокурора розповіли, що під час проведення аеророзвідки на одній з бойових позицій у Донецькій області українські військові виявили пошкоджений броньований автомобіль сил оборони України. На ньому була відрізана голова українського захисника.

Зараз за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Правоохоронці встановлюють обставини злочину росіян і причетність до нього конкретних військовослужбовців РФ.

"Такі дії є грубим порушенням статей Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів", – зазначили в Офісі генпрокурора.

Контекст:

За інформацією Офісу генпрокурора, випадки страт українських військовополонених фіксують із березня 2022 року. У квітні 2024 року відомство поінформувало, що розслідує 27 кримінальних проваджень за фактами страти 54 українських військовослужбовців.

За даними верховного комісара ООН із прав людини, лише протягом зими 2024 року російські окупанти стратили щонайменше 32 українських військовополонених.