"У нас немає обмежень". Макрон сказав, чи готова Франція відкрити "другий фронт" проти агресора Росії

Макрон: Я не виступаю з наступальними ініціативами, бо це не дух колективної солідарності
Фото: ЕРА

Країна-агресор Росія не має виграти війну проти України, але Франція "не піде на ескалацію", заявив президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю українським журналістам, зокрема телеканалу "Ми – Україна".

Журналістка нагадала, що під час Другої світової війни антигітлерівська коаліція відкрила проти Німеччини другий фронт, і запитала у Макрона, чи готова Франція зробити так у відповідь на нинішню агресію РФ.

"У мене немає жодної наївності щодо кремлівського режиму, хоча я не дуже люблю історичні паралелі, тому що кожного разу є особливий контекст. Але я абсолютно не помиляюся щодо аналізу кремлівського режиму. Проте я сказав, яка наша мета: Росія не може і не повинна виграти цю війну. Плюс наша мета – це повернути сталий мир у Європу", – відповів президент Франції.

Він пояснив, що сталий мир – це мир, який дасть змогу Україні повністю відновити свою територіальну цілісність і суверенітет, а також відновити міжнародне право і гарантувати безпеку Україні й усім європейцям.

"Щоб вийти на реалізацію цієї мети, ми не йтимемо на ескалацію, тому що нам не потрібна ще одна війна, але ми готові сказати, що у нас немає обмежень, і будемо реагувати на те, як реагуватиме Росія. Українці у певний момент обов'язково мають на виході із цієї війни перебувати в сильній позиції, коли будуть вести переговори про сталий мир. Але поки що я не виступаю з наступальними ініціативами, бо це не дух колективної солідарності", – пояснив Макрон.

Контекст:

26 лютого на конференції в Парижі за участю 20 європейських лідерів Макрон заявив, що не відкидає скерування західних військ в Україну. "Ми зробимо все необхідне, щоб Росія не змогла виграти цю війну", – наголосив він.

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню, коментуючи слова Макрона, зазначив 27 лютого, що не йдеться про "ведення війни проти Росії". "Нічого не відкидати – це не ескалація", – підкреслив він.

Водночас, за словами канцлера ФРН Олафа Шольца, "зрозуміло, що жодних наземних військ із боку європейських країн чи НАТО [в Україні] не буде".

Путін у посланні до Федеральних зборів 29 лютого пригрозив "трагічними наслідками" західним державам, які вирішать скерувати в Україну свої війська. "Вони мають розуміти, що в нас теж є зброя, яка може уражати цілі на їхній території", – сказав президент країни-окупанта.

Того самого дня Макрон зазначив, що всі його слова на конференції щодо повномасштабної російської агресії проти України були "продуманими й виваженими".

5 березня Макрон закликав союзників "не бути боягузами" в питанні підтримки України. Як указав президент Франції, союзники в Європі "мають відповідати викликам історії й виявляти необхідну мужність".

7 березня французькі ЗМІ написали, що Макрон може скерувати війська в Україну в разі ймовірного прориву росіян на Київ чи Одесу.

14 березня в інтерв'ю телеканалам TF1 і France 2 Макрон назвав себе "відповідальним лідером", котрий найдовше намагався вмовити Путіна припинити агресію проти України.