"Укренерго" повернула графіки вимкнень світла для всіх споживачів

Увечері в Україні знову вимикатимуть світло за графіками
Фото: EPA

Через потепління дефіцит в енергосистемі України зменшився, але у вечірні й нічні години брак електроенергії є суттєвим. Тому 20 травня з 18.00 до 24.00 можуть застосувати графіки погодинних вимкнень світла, повідомила компанія "Укренерго".

Графіки діятимуть у всіх регіонах України. Для промислових і побутових споживачів діють графіки погодинних вимкнень. Їх можуть застосувати під час перевищення визначених обсягів лімітів споживання. Інформацію, коли саме застосують вимкнення в конкретному регіоні, можна дізнатися в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах, зазначили в "Укренерго".

Компанія нагадала, що причиною дефіциту є атаки країни-агресора Росії, через які була значно пошкоджена інфраструктура. Для подолання дефіциту в енергосистемі залучають імпорт і аварійну допомогу з країн Європи. Але через масштабність пошкоджень цих заходів бракує для підтримки балансу в енергосистемі, особливо в години максимального споживання, тому доводиться застосовувати обмеження.

Протягом останньої доби Україна застосовувала аварійну допомогу з енергосистем Румунії, Польщі й Словаччини, додали в "Укренерго".

Контекст:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на початку квітня заявляв, що 80% теплової генерації України зруйновано.

В Україні в середині травня почали вимикати електроенергію через наслідки п'яти ракетно-дронових атак, здійснених країною-агресором Росією на українську енергосистему навесні, а також через похолодання і зростання споживання.

Увечері 14 травня в Україні з 21.00 до 0.00 запровадили аварійні вимкнення світла. Уранці 15 травня через дефіцит електроенергії "Укренерго" знову застосувала екстрені вимкнення по всій країні. 16 травня в Україні діяли погодинні графіки. У вихідні обмеження для побутових споживачів не застосовували.