Унаслідок останньої атаки по енергетиці ДТЕК утратив майже половину своїх потужностей

Унаслідок останньої атаки теплову генерацію було сильно пошкоджено, а дві станції ДТЕК зазнали суттєвих руйнувань
Фото: dtek.com (архів)

Унаслідок ранкового масованого обстрілу енергетичної системи України компанія ДТЕК утратила майже половину своїх генерувальних потужностей. Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі "Суспільне Київ".

Він розповів, що внаслідок останньої атаки теплову генерацію було сильно пошкоджено, а дві станції ДТЕК зазнали суттєвих руйнувань.

"Ми втратили майже половину енергетичних потужностей. Це, по суті, наслідки сьогоднішньої атаки", – пояснив Сахарук.

Він додав, що руйнування енергооб’єктів настільки масштабні, що їх оцінюють у мільярди гривень і самотужки українські енергокомпанії не зможуть відновитися.

"Тут потрібна допомога зовнішня, і Європейського фонду відновлення енергетики, і USAID. Потрібна координація плідна з Міністерством енергетики для того, щоб швидко з’ясувати всі пошкодження, зробити замовлення на обладнання і звертатися за допомогою, тому що це дуже великі масштаби", – підкреслив Сахарук.

Також він додав, що обладнання, яке пошкодили, виробляють під замовлення, і лише оперативне розміщення замовлень та допомога партнерів дадуть змогу якнайшвидше відновити зруйноване устаткування.

Контекст:

Уночі 22 березня російські окупанти масовано атакували Україну з використанням крилатих, балістичних ракет і дронів-камікадзе Shahed. Було випущено ракети Х-47 "Кинджал" із літаків МіГ-31К, ракети Х-101 – із літаків Ту-95, ракети Х-22 – із літаків Ту-22.

Загалом росіяни застосували 63 Shahed-136/131, 12 балістичних ракет "Іскандер-М", 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, п'ять крилатих ракет Х-22, сім аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", дві керовані авіаційні ракети Х-59, 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив, що сили оборони знищили 92 повітряні цілі окупантів зі 151, зокрема 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети і 55 дронів Shahed.

Вибухи лунали в Харкові, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій, Одеській, Миколаївській, Полтавській і Хмельницькій областях.

Окупанти вдарили, зокрема, по Дніпровській ГЕС. Станцію виведено з ладу, але загрози прориву дамби немає. У Хмельницькому і Запоріжжі є загиблі і постраждалі.

Атака країни-агресора РФ на українську енергетику в ніч на 22 березня була наймасштабнішою за останній час, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.