Зеленський назвав кількість систем Patriot, які можуть повністю закрити небо України

Україні потрібно 25 систем Patriot, зазначив Зеленський
Фото: defense.gov (ілюстративне)

Територія України дуже велика, тому, щоб закрити її повністю від повітряних атак країни-агресора РФ, потрібно 25 систем Patriot. Про це сьогодні, 6 квітня, в ефірі національного телемарафону заявив президент України Володимир Зеленський.

Інтерв'ю глави держави транслювали в YouTube каналу "Рада".

"Я не скажу, скільки у нас є систем Patriot. Щоб закрити Україну повністю – на майбутнє – Україні бажано мати 25 систем Patriot по шість-вісім батарей у кожній. [...] Усі наші партнери про це прекрасно знають. Навіть знають точки, де мають стояти відповідні системи і діяти, системи Patriot чи аналоги. Є кілька аналогів у світі, вони працюють також дуже непогано", – наголосив Зеленський.

За його словами, Україна має "системний підхід до цього".

"Так, виглядає, як велика кількість, але й територія України дуже велика. Щоб закрити повністю нашу державу, навіть ті регіони, куди не прилітає або майже не прилітає... нам у сьогоднішній структурі ППО України, з усіма іншими системами, які в нас є, нам потрібні 25 систем Patriot", – резюмував Зеленський.

Контекст:

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, отримані від США, Нідерландів і Німеччини. У грудні про передання Україні ще одного ЗРК Patriot проінформували в уряді ФРН.

У МЗС повідомляли, що посилення української протиповітряної оборони дасть три критично важливі результати: врятує тисячі людських життів; заощадить значну кількість ресурсів для партнерів; прикриє українські війська і дасть можливість їм переломити перебіг війни проти країни-окупанта РФ.

Зеленський наприкінці лютого 2024 року говорив, що передання Києву 10 ЗРК Patriot кардинально змінило б ситуацію у війні. Тоді ж Зеленський зазначав, що в України немає альтернативи військовій допомозі США для протистояння російській агресії. "$1,5 млрд коштує система Patriot, [...] але ви її не купите без США", – наводив він приклад.

Наприкінці березня в інтерв'ю CBS News Зеленський зазначав, що США ще не передавали Україні систем Patriot – це робили інші країни. Тоді ж він заявив, що "п'ять – сім систем ППО Patriot від США" можуть захистити індустріальні платформи в Україні, щоб в українців "була можливість працювати, а дітям – ходити до школи, і розблокувати небо".

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба напередодні ради Україна – НАТО (засідання відбулося 4 квітня) закликав передати Україні "всі наявні у світі Patriot, які можна надати".