Зеленський: У прикордонних районах Харківської області вдалося частково стабілізувати ситуацію

Зеленський: Потрібно зробити все, щоб російська спроба розширити війну не вдалася
Фото: ЕРА

Силам оборони України вдалося стабілізувати ситуацію з новим наступом російських окупантів на півночі Харківської області. Про це у зверненні за підсумками 15 травня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Сьогодні протягом усього дня – доповіді наших військових, Міністерства оборони. Постійна увага – фронту, усім районам бойових дій. Харківщина – райони поруч із кордоном, місто Вовчанськ – тривають наші захисні дії. За цей день нашим силам оборони й безпеки України – усім задіяним підрозділам – вдалося частково стабілізувати ситуацію. Окупанта, який зайшов на Харківщину, усіма засобами знищують", – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що "достатньо влучно працюють" українські артилерія, дрони й піхота.

"Так само увага – усім іншим напрямкам. Особливо Донеччина – покровський напрямок, також куп'янський напрямок на Харківщині. Ми чітко бачимо, як окупант намагається відтягнути наші сили і зробити менш концентрованою нашу бойову роботу. Реагуємо на це саме так, як потрібно, – на кожному напрямку нам має бути чим відповісти ворогу", – зазначив Зеленський.

За його словами, українські результат і сила "залежать від кожного солдата, кожного сержанта, кожного офіцера, які безпосередньо на позиціях, у бою, на фронті: повне виконання бойових завдань у наявних умовах має зірвати російські наступальні плани".

Також глава держави згадав про російські обстріли українських міст.

"Сьогодні – жорсткий удар по Херсону, російські авіабомби. Дніпро – російський ракетний удар. Харківщина, Миколаївщина, Сумщина… Сьогодні було багато роботи в наших рятувальників ДСНС України. Дякую кожній рятувальній команді за незмінну оперативність. Дякую кожній державі, які теж незмінно оперативно, незмінно дієво допомагають нам – допомагають нашим людям, нашій державі", – заявив президент.

Він наголосив, що "світ має силу, має зброю, має можливість примусити Росію до миру – до справедливого миру".

"Щоб це вдалося, зараз потрібно зробити абсолютно все, щоб російські наступальні дії, російська спроба розширити війну не вдалася", – вважає Зеленський.

Контекст:

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області.

Увечері того дня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни досягли часткового успіху в деяких районах.

14 травня українські військові на окремих ділянках у районах Лук'янців і Вовчанська "здійснили маневр і перемістилися на більш вигідні позиції" внаслідок вогневого впливу і штурмових дій противника, зазначили в Генштабі ЗСУ.

15 травня українські військові повідомили, що в районі Вовчанська сили оборони відбили наступ російських окупантів і частково витіснили їх.