ЗСУ уразили ракетний корабель РФ "Циклон" у Севастополі – Генштаб

Російський корабель "Циклон" уражено ударами ЗСУ в Севастополі, офіційно підтвердили в Генштабі
Фото: Аксенов Z 82 / Telegram

Сили оборони України влучили в тимчасово окупованому Севастополі (Крим) по малому ракетному кораблю "Циклон" Чорноморського флоту РФ. Про це Генштаб ЗСУ повідомив 21 травня у Facebook.

"За уточненою інформацією, у ніч на 19 травня сили оборони України уразили в Севастополі російський ракетний корабель "Циклон" проєкту 22800", – ідеться у зведенні.

Генштаб не уточнює тяжкості пошкоджень, яких "Циклон" зазнав під час атаки, і чи знищено корабель безповоротно.

"Крымский ветер" у ніч на 19 травня 2024 року повідомив про три влучання в Інженерну бухту Севастополя. Сили оборони України пізніше підтвердили, що внаслідок удару знищено морський тральник ЧФ РФ "Ковровец".

Про те, що 19 травня у Криму, імовірно, знищено й корабель "Циклон", начальник центру стратегічних комунікацій сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук розповів 20 травня. За його словами, "інформація верифікується", і якщо її підтвердять, це означатиме, що у Криму немає жодного корабля – носія крилатих ракет.

Telegram-канал "Крымский ветер" 20 травня публікував фото, які підтверджують пошкодження будівлі (її використовує ЧФ РФ) на березі біля Курячої пристані, де до удару стояв "Циклон". Однак чи був там корабель безпосередньо в момент атаки, автори каналу не знають.

Російське видання Astra 20 травня стверджувало, що по причалу, де стояв "Циклон", ударило три ракети ATACMS, після чого корабель затонув.

Контекст:

12 липня 2023 року російські окупанти взяли корабель "Циклон" до складу Чорноморського флоту РФ. Малий ракетний корабель проєкту "Каракурт", здатний нести вісім "Калібрів", збудували на суднобудівному заводі в Керчі в тимчасово окупованому Криму, проте, як зазначав Плетенчук, він не здатний виконувати свої функції.

Із посиланням на Плетенчука телеканал hromadske повідомляв, що "Циклон" у 2021-му і 2022 році не пройшов необхідних випробувань, зокрема жодного разу не здійснював запусків "Калібрів". У зв'язку із цим Плетенчук назвав появу корабля у складі ЧФ РФ "пропагандистським трюком".

22 серпня на той момент глава об'єднаного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк заявила, що російські окупанти вперше вивели "Циклон" на бойове чергування в Чорне море. 21 вересня Гуменюк зазначила, що час від часу окупанти й далі виводять корабель "Циклон" "на прогулянку".