3-тя ОШБр про відхід з Авдіївки: Гарнізон зберіг особовий склад, покращив своє положення

Військові прокоментували вихід з Авдіївки
Фото: 3 окрема штурмова бригада / Facebook

Заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади майор Родіон Кудряшов розповів 19 лютого про відхід з Авдіївки й ситуацію на авдіївському напрямку в ефірі телемарафону, який транслював телеканал "Рада".

"Після досить важких боїв, які були безпосередньо в місті Авдіївка, гарнізон "Авдіївка" відступив на більш вигідні позиції для Збройних сил України, чим зберіг особовий склад, поліпшив своє становище, і на сьогодні продовжують вестися бої. Але це зараз формат виключно одиноких спроб противника щодо штурмових дій. Окрім того, продовжується масоване закидання артилерією нашого переднього краю", – зазначив Кудряшов.

За його словами, росіяни навряд чи зможуть упродовж найближчого часу розвивати оперативний успіх на напрямку.

Кудряшов розповів, що гарнізон "Авдіївка" з 3-ю окремою штурмовою бригадою завдав дуже великих втрат противнику. "Звісно, ми повинні розуміти, що ми заплатили за це велику ціну", – сказав майор. Він зазначив, що українські сили оборони розбили угруповання військ противника, яке було у співвідношенні щонайменше піхоти – один до семи, артилерії – один до 11.

На запитання щодо евакуації підрозділів ЗСУ з Авдіївки й суміжних позицій Кудряшов сказав, що "один з надскладних маневрів у мистецтві війни – це безпосередній відхід із прикриттям на позиції, які були попередньо підготовлені". За його словами цей маневр виконали успішно, підрозділи не втратили керованості. На цей час 3-тя окрема штурмова бригада й надалі виконує завдання на передньому краї лінії бойового зіткнення, зазначив він.

"Зараз проводимо нарощування щодо доукомплектування цих позицій. Але в цьому форматі, як ви можете розуміти, чим міцніші наші укріплення, тим безпечніше, якісніше військовослужбовці будуть виконувати завдання на передньому краї", – сказав майор.

Він додав, що зараз ситуація на цьому напрямку залишається напруженою, але повністю контрольованою ЗСУ.

Контекст:

Російські війська намагалися захопити Авдіївку із 2014 року, коли РФ, розв'язавши війну проти України, окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. У жовтні 2023 року окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто.

8 лютого 2024 року спікер оперативно-стратегічного угруповання "Таврія" Дмитро Лиховій повідомив, що окупанти активізували штурми Авдіївки: "Бойові зіткнення відбуваються вже не тільки у приватному секторі на півночі міста, а й у межах міської забудови".

Про рішення вивести сили оборони України з Авдіївки заявив у ніч на 17 лютого головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Він пояснив, що керувався необхідністю зберегти життя українських воїнів.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) "Таврія" Олександр Тарнавський назвав це "єдиним правильним рішенням". Він додав, що особовий склад виведено й українські воїни зайняли оборону на певних рубежах, "оточення не допущено". Тарнавський розповів, що вихід особового складу з Авдіївки відбувався згідно з планом з урахуванням різних сценаріїв і ймовірної зміни оперативної ситуації, але кілька українських військовослужбовців потрапили в полон.