"Маємо надолужити втрачене". Маркарова заявила, що американська допомога надходить в Україну недостатньо швидко

Маркарова закликала Вашингтон надати Україні більше систем протиповітряної оборони
Фото: ЕРА

Американська допомога надходить в Україну недостатньо швидко. Про це в ефірі CBS News 19 травня заявила амбасадорка України у США Оксана Маркарова.

Вона наголосила, що Україна протистоїть "злому ворогові" й зараз сили оборони "мають надолужити втрачене протягом тривалої паузи" в постачанні зброї зі США.

Амбасадорка також закликала Вашингтон "ухвалити кілька сміливих рішень" і надати Україні більше систем протиповітряної оборони. За її словами, насамперед захисту від атак із повітря зараз потребує Харківська область.

Контекст:

Наприкінці квітня після майже шестимісячного блокування Конгрес США продовжив виділення допомоги Україні. Ухвалений закон дає змогу надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Пентагон одразу виділив зі своїх запасів пакет військової допомоги на суму $1 млрд. Крім того, 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що США нададуть $6 млрд у межах Ініціативи сприяння безпеці України.

10 травня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму до $400 млн. У ньому, зокрема, ідеться про озброєння, яке вже є на американських складах: ракети до ЗРК Patriot, зенітні ракети Stringer, бойові машини Bradley, протитанкові комплекси Javelin.

У Білому домі заявили, що військова допомога від США допоможе Україні перейти в контрнаступ 2025 року.

США нададуть додаткові $2 млрд для військової підтримки України, заявив 15 травня держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту в Київ.