"Наші воїни знають, як діяти". Зеленський закликав українців "не вестися на емоції" щодо ситуації на фронті

Зеленський: Окупант живиться брехнею і страхом, який за брехнею слідує
Фото: president.gov.ua

Російські окупанти використовують інформаційні операції для підтримки своїх воєнних атак проти сил оборони України. Про це у зверненні за підсумками 12 травня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Російські інформаційні операції – це завжди енергія для російських наземних операцій. Окупант живиться брехнею і страхом, який за брехнею слідує. Оборонні бої ніколи не бувають простими. І завжди складнішають, коли ворогу вдається використати страх", – сказав президент.

Він закликав українців "не вестися на емоції, не гнатися за гучністю заголовка, перевіряти кожне інформаційне повідомлення й шукати саме інформацію, а не емоції або чутки, й обов'язково довіряти силам оборони України".

"Наші воїни знають, як діяти. І ми працюємо для того – зокрема з партнерами, зокрема з нашим внутрішнім українським виробництвом зброї, – щоб у наших воїнів було чим діяти. Кожному, хто допомагає, – я дякую. Усім, хто б'ється заради України, і б'ється стійко, – дякую. Дякую всім, хто дає результат Україні", – заявив Зеленський.

У цьому самому зверненні він наголосив, що українські війська ведуть "жорстокі оборонні бої" з ворогом на значній частині прикордонної смуги, але окупанти атакують Харківську область, щоб розтягнути українські сили й "підважити моральну, мотиваційну основу здатності українців захищатися".

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Протягом останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм удалося захопити Авдіївку Донецької області. Бої тривають за місто Часів Яр.

Уранці 10 травня розпочався новий наступ РФ у Харківській області, повідомив Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили, щоб дати відсіч ворогові. Увечері Зеленський запевнив, що Україна посилить свої війська на тих напрямках у Харківській області, де окупанти атакують.

Пізніше в Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти "вклинилися в оборону". Українські військові розповіли, що відбуваються бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні.

Удень 12 травня в ОВА розповіли, що сіра зона на півночі області збільшилася, як і кількість населених пунктів, де тривають бойові дії.