Незважаючи на серйозні руйнування після удару РФ по ДніпроГЕС, загрози прориву греблі немає – облрада

За даними Офісу генпрокурора, у ДніпроГЕС влучило вісім російських ракет
Фото: Денис Шмигаль Прем'єр-міністр України / Telegram

Після ракетних ударів армії країни-агресора Росії по дамбі Дніпровської ГЕС у Запоріжжі загрози руйнування немає. Про це голова Запорізької обласної ради Олена Жук повідомила 3 квітня в коментарі LIGA.net.

За її словами, на станції ще проводять оцінку. Встановлено, що обладнання станції втрачено, а машинну залу зруйнувала й випалила пожежа.

"Перекриття і стіни з підкрановими балками нахилилися на машинну залу, тому потрібно спочатку виконати підготовчі роботи", – сказала голова облради.

Водночас, за словами Жук, загрози прориву греблі ДніпроГЕС зараз немає.

"За інформацією від експертів, можливість того, що греблю можуть зруйнувати ракетними ударами, є вкрай низькою", – додала вона.

Після атаки 22 березня на дамбі працює для транспорту одна смуга руху. Про це голова обласної військової адміністрації Іван Федоров повідомив в ефірі національного телемарафону, відео 3 квітня він опублікував у Telegram.

За його словами, через руйнування греблі змінилася логістика в усьому Запоріжжі.

"Ми наразі не можемо сказати, скільки часу знадобиться на відновлення, експерти, підрядники проводять детальний аналіз, повний аналіз збитків, нанесених інфраструктурі", – пояснив ситуацію голова ОВА.

Контекст:

Федоров називав ракетний обстріл Запоріжжя 22 березня наймасштабнішим за рік, заявивши, що за кілька годин ворог випустив по місту майже 20 ракет. "Цілив по критичній інфраструктурі. Потрапив виключно в цивільні об'єкти", – додав він.

Окупанти вдарили, зокрема, по Дніпровській ГЕС, яку російські ракети вивели з ладу, але загрози прориву дамби немає. У компанії "Укргідроенерго" заявили, що обидві станції, які входять до складу ДніпроГЕС (ГЕС-1 і ГЕС-2), припинили роботу, водночас ГЕС-2 дістала критичні пошкодження.

Унаслідок удару по ДніпроГЕС, за даними Офісу генпрокурора, загинула людина. Загалом у Запоріжжі 22 березня загинуло троє й поранено 15 людей, повідомляв Федоров удень 22 березня.

За даними Офісу генпрокурора, у ДніпроГЕС влучило вісім російських ракет.