Окупанти атакують на дев'яти напрямках, зараз тривають бої в районах Вовчанська, Макіївки, Часового Яру – Генштаб ЗСУ

Сили оборони відбивають спроби російських військ просунутися вглиб української території
Фото: 42 окрема механізована бригада / Facebook

Протягом минулої доби на фронті в Україні сталося 142 бойові зіткнення, від початку цієї доби – уже 36, повідомив Генштаб ЗСУ в оперативному зведенні станом на 10.00.

На харківському напрямку зараз триває дві атаки окупантів у районі Вовчанська. Минулої доби, за даними Генштабу, загарбники втратили на цьому напрямку 146 осіб живої сили вбитими й пораненими, знищено військову техніку, уражено 37 бліндажів ворога й три його склади з боєприпасами.

На куп'янському напрямку від початку доби сталося вже дві атаки ворога в районах Берестового й Стельмахівки. 

На лиманському напрямку одну атаку окупантів відбили. Водночас тривають бойові дії в районах Копанок, Греківки, Макіївки й Торського. 

На сіверському напрямку фіксують, за оцінкою Генштабу, помірну активність російських окупантів. За сьогодні ворог п'ять разів намагався потіснити українських оборонців із займаних позицій поблизу Білогорівки, Спірного й Роздолівки. Дві атаки російських загарбників відбили, бої тривають.

На краматорському напрямку окупаційні війська не полишають спроб просунутися в напрямку Часового Яру, поблизу якого триває боєзіткнення. Атаку в бік Кліщіївки вже відбито. 

"На покровському напрямку українські захисники вживають заходів щодо недопущення просування російських військ у глибину нашої території. За сьогодні вже відбулося 13 бойових зіткнень. За уточненою інформацією, втрати російських військ за минулу добу на цьому напрямку склали майже 300 осіб вбитими та пораненими", – зазначили в Генштабі. Ворог і далі тисне на позиції оборонців поблизу Новоолександрівки, Воздвиженки, Прогресу, Євгенівки, Сокола й Новоселівки Першої. Шість атак відбили, боєзіткнення тривають. 

Також окупанти безрезультатно атакували на курахівському, времівському, оріхівському напрямках. Триває бій у районі Невельського.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становить восьмеро росіян на одного українця.

26 травня президент України заявив, що РФ збирає біля кордону ще одне угруповання військ для нового наступу.