РФ підтягує резерви в район Авдіївки – Тарнавський

На запорізькому напрямку українські військові відбили вісім атак противника
Фото: Командувач Тарнавський / Telegram

Російські окупанти підтягують резерви в район Авдіївки Донецької області. Про це 22 лютого в Telegram повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

"В операційній зоні ОСУВ "Таврія" росіяни зосереджують основну активність на Донеччині. На авдіївському напрямку наші захисники й захисниці за минулу добу відбили 19 атак противника в районах населених пунктів Степове, Ласточкине, Сєверне, Первомайське й Невельське", – зазначив Тарнавський.

За його словами, ворог перегруповується, зазнавши суттєвих втрат під час авдіївської операції, підтягує резерви, а також знову активно застосовує авіацію.

"Але й наші війська зміцнюють ешелоновану оборону, посилюються додатковими підрозділами, створюють нові вогневі позиції", – наголосив командувач.

На запорізькому напрямку українські військові відбили вісім атак у районі Роботиного, де росіяни намагаються проводити наступальні дії малими штурмовими групами, використовуючи для цього квадроцикли. Три з них за минулу добу було знищено або пошкоджено.

Загальні втрати ворога на таврійському напрямку за добу становлять: у живій силі – 515 осіб, в озброєнні й військовій техніці – 46 одиниць (без урахування БПЛА). Зокрема, це чотири танки, 14 бойових броньованих машин, шість артсистем, одна РСЗВ, один ПТРК і 20 автомобілів. Нейтралізовано або збито 328 БПЛА різних типів. Також сили оборони України знищили п’ять російських складів боєприпасів.

Контекст:

Російські війська намагалися захопити Авдіївку із 2014 року, коли РФ, розв'язавши війну проти України, окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. У жовтні 2023 року окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто.

8 лютого 2024 року речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій повідомив, що окупанти активізували штурми Авдіївки.

13 лютого речник 110-ї окремої механізованої бригади Іван Сєкач сказав, що підрозділам сил оборони, які захищали Авдіївку, скерували підкріплення, деякі підрозділи 110-ї ОМБр вивели з боїв для відпочинку й ротації. Для посилення сил оборони в Авдіївку передислокували 3-тю ОШБр, поінформувала пресслужба бригади.

Про рішення вивести сили оборони України з Авдіївки в ніч на 17 лютого заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Він пояснив, що керувався необхідністю зберегти життя українських воїнів.

Тарнавський назвав це "єдиним правильним рішенням". Він додав, що особовий склад виведено й українські воїни зайняли оборону на певних рубежах, "оточення не допущено". 17 лютого Тарнавський розповів, що вихід особового складу з Авдіївки відбувався згідно із планом з урахуванням різних сценаріїв і ймовірної зміни оперативної ситуації, але кілька українських військовослужбовців потрапило в полон.