"Спільно запалили "бавовну". ЗМІ з'ясували, що СБУ й ГУР разом атакували Севастополь. По Новоросійську вдарили розвідники, Туапсе – операція "хлопців Малюка"

Відомства Буданова й Малюка "влаштували фаєр-шоу" в Севастопольській бухті вночі 17 травня, пише "Інтерфакс-Україна"
Фото: Головне управління розвідки МО України / Telegram (ілюстративне)

Служба безпеки України й Головне управління розвідки Міноборони України 17 травня атакували важливі військово-логістичні об'єкти РФ у Туапсе (РФ), Новоросійську (РФ) і тимчасово окупованому Севастополі, водночас кримська операція була спільною. Про це агентство "Інтерфакс-Україна" повідомляє з посиланням на власні джерела.

"Ця ніч була дуже спекотною для російських військово-логістичних об'єктів, розташованих у Криму й на російському узбережжі Чорного моря. СБУ і ГУР спільно запалили "бавовну" в Севастопольській бухті", – заявило джерело "Інтерфакс-Україна".

Воно уточнило, що українська військова розвідка "відпрацювала по морському порту Новоросійська".

"А хлопці [голови Служби безпеки України Василя] Малюка [вдарили] по Туапсинському НПЗ", – розповів співрозмовник інформагентства.

За його словами, у підсумку в Севастопольській бухті "всю ніч було фаєр-шоу". Джерело також уточнило, що удар по електропідстанції "Севастопольская" призвів до вимкнення електроенергії.

морському порту Новоросійська вибухало в районі нафтового терміналу й на залізничній станції. Дрони СБУ вже вдруге цього року "відвідали" Туапсинський НПЗ, який росіяни почали відновлювати", – розповів співрозмовник агентства.

Інформоване джерело "Інтерфакс-Україна" підкреслило, що спецоперація 17 травня довела: росіяни не здатні захистити свої основні морські бази в Севастополі й Новоросійську.

Конкретних наслідків українських ударів по Туапсе, Новоросійську й Севастополю співрозмовник "Інтерфакс-Україна" не назвав.

Контекст:

З початку повномасштабної війни сили оборони України неодноразово атакували об'єкти російських окупантів у Криму. 2024 року, зокрема, вибухи лунали в Джанкої, на військових об'єктах і кораблях у Севастополі та аеродромі Бельбек. Україна взяла на себе відповідальність за частину атак (але не за всі).

З початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії  нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ й військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора з використанням вітчизняних безпілотних систем.

Через українські атаки на російські об'єкти нафтоперероблювання, як зазначило The Moscow Times, в Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачаннями на внутрішній ринок немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на пів року.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу понад 15% потужностей російських НПЗ.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.