"Гарно горить російський С-300 на російській території". Українська міністерка показала фото знищеного комплексу ППО окупантів

У соцмережах поширили фото охопленого вогнем комплексу ППО, стверджують, що це С-300 в Бєлгородській області
Фото: Ірина Верещук / Telegram

На території РФ знищено російський комплекс протиповітряної оборони С-300. Його фото 3 червня опублікувала віцепрем'єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у Telegram.

"Гарно горить. Це російський С-300. На російській території", – написала міністерка.

Вона зазначила, що нещодавно Україна дістала дозвіл на використання західної зброї для атак на російську територію з метою самозахисту.

Український воєнний журналіст, кореспондент "1+1" Андрій Цаплієнко писав 3 червня вдень у Telegram, що позиції знищеного С-300 були в Бєлгородській області РФ.

"Знищена частина ЗРК С-300/С-400 у Бєлгородській області. Після дозволу США використовувати GMLRS по території РФ пройшло два дні", – зазначив він.

Про ймовірне знищення в Бєлгородській області щонайменше двох пускових установок С-300/С-400 і командного пункту ЗРК писав 3 червня також OSINT-блогер OSINTtechnical у Х. Він припустив, що комплекс уразили залпом із HIMARS.

OSINTtechnical аналізував фото й відео з Telegram-каналу "Досье шпиона", який 3 червня першим опублікував повідомлення про приліт 1-го або 2 червня, як стверджували, по комплексу ППО в Бєлгородській області. За даними каналу, знищено лише техніку, окупанти нібито не постраждали.

Forbes 1 червня стверджував, що українські сили оборони використали HIMARS для ударів по Бєлгородській області РФ за кілька годин після того, як США дали на це дозвіл. Видання не уточнювало, які об'єкти були ціллю атаки.

Українські військові на момент публікації новини не коментували інформації про удари по позиціях російських зенітних ракетних комплексів у Бєлгородській області.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброї, наданої партнерами, для ударів по території РФ.

У Пентагоні 16 травня 2024 року наголосили, що Україна може використовувати американську зброю тільки в межах своєї території. Але 29 травня The New York Times написала, що президент США Джо Байден наближається до рішення скасувати заборону на удари по РФ американською зброєю. Того ж дня The Washington Post наголосила, що немає жодних обмежень на використання Україною засобів ППО, які надають США, для збивання російських ракет або винищувачів над територією РФ, "якщо вони становлять загрозу для України".

30 травня Politico проінформувало, що Байден таємно дав вказівку своїй команді забезпечити, щоб Україна могла використовувати американську зброю для вогню у відповідь у районі Харкова, щоб "завдати удару у відповідь по російських силах, які завдають ударів або готуються завдати їх". В ОП 31 травня підтвердили, що США дозволили обмежене застосування американської зброї для ударів по РФ.

Президент України Володимир Зеленський 2 червня подякував Байдену за дозвіл атакувати цілі на території країни-окупанта РФ американською зброєю.

За даними The Wall Street Journal, США дозволили Україні бити по РФ боєприпасами GMLRS та артилерією, обмеження на удари ракетами ATACMS залишилося чинним.