Обороною Харкова керуватиме заступник начальника Генштабу ЗСУ. Попереднього командувача змінили на тлі наступу РФ

Драпатий керуватиме ОТУВ "Харків", попередній командувач очолював угруповання менше ніж два місяці
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Заступника начальника Генерального штабу України генерала Михайла Драпатого призначено командувачем оперативно-тактичного угруповання військ (ОТУВ) "Харків", повідомили 13 травня "РБК-Україна" в командуванні оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".

"Згідно з рішенням військового керівництва з 11 травня бригадного генерала Михайла Драпатого призначено на посаду командувача ОТУВ "Харків", – повідомили виданню в ОСУВ "Хортиця".

Драпатий, за інформацією "РБК-Україна", також залишається на посаді заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України.

До січня 2024 року Драпатий очолював оперативне угруповання "Херсон", відомий як один із командирів, які керували звільненням правобережжя Херсонської області у 2022 році. У лютому 2024 року його призначили заступником начальника Генштабу ЗСУ з підготовки військових.

11 травня головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський призначив командувачем ОТУВ "Харків" "одного з наших компетентних та енергійних командувачів". Прізвища Бутусов не назвав.

ОТУВ "Харків" відповідає за слобожанський напрямок оборони. Його створили під час повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року. Частини угруповання брали участь у Харківському контрнаступі.

Генерал Юрій Галушкін став командувачем ОТУВ "Харків" навесні, змінивши Андрія Грицкова. Про призначення Галушкіна, назвавши його "новим командувачем", "Суспільному" повідомляв 2 квітня заступник начальника Харківської ОВА Роман Семенуха. В ОВА характеризували командувача як "людину небайдужу".

Контекст:

Уранці 10 травня у Харківській ОВА повідомили, що РФ посилила обстріли на північному напрямку в регіоні. Пізніше Міноборони України поінформувало, що о 5.00 армія Росії спробувала прорватися на ділянці кордону у Вовчанському районі, спробу відбили. Для посилення оборони туди скерували резервні підрозділи, зазначили в МО.

Початок наступу РФ під Харковом підтвердив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогу.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, попри втрати, атакують Вовчанськ і досягли тактичних успіхів.

Сили оборони України ведуть контрударні дії в районах семи прикордонних сіл на півночі Харківської області, повідомив 12 травня речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" ЗСУ Назар Волошин.