Окупанти заявили, що збили ракету над пляжем у Криму, внаслідок роботи ППО – 124 поранених і п'ятеро загиблих, зокрема донька заступника мера Магадана

Російська влада повідомляє про 124 поранених і п'ятьох загиблих на пляжі Учкуєвка
Фото: virtual-sevastopol.ru (архів)

Після серії вибухів у тимчасово окупованому Криму 23 червня, росіяни заявили про відбиття ракетної атаки на півострів. Водночас окупаційний "губернатор" Севастополя Михайло Развожаєв повідомив у Telegram про поранених і загиблих на пляжі Учкуєвка поблизу Севастополя унаслідок роботи ППО.

"Відбиття ракетної атаки завершено. За попередньою інформацією, п'ять повітряних цілей знищено в небі над акваторією. Але уламки збитих цілей упали у прибережній зоні", – написав Развожаєв.

Згодом він повідомив про 124 постраждалих і п'ятьох загиблих, серед яких троє дітей і двоє дорослих.

Як написав у Telegram мер Магадана Юрій Гришан, серед загиблих – дев'ятирічна донька його заступника Олега Авер'янова.

У міноборони РФ заявили, що відповідальним за інцидент "є передусім Вашингтон", адже Крим атакували нібито п'ятьма ракетами ATACMS. Водночас відомство змінило версію подій – йдеться вже не про "уламки збитих цілей", як писав Развожаєв, а про нібито "підрив уламкової бойової частини" однієї з ракет у повітрі.

Як писав Telegram-канал "Крымский ветер", за словами місцевих, російська ППО збила ракету поблизу пляжу Учкуєвка, окрім того, було "сходження боєприпасів".

"Основна частина [впала] в море, один снаряд потрапив на пляж біля людей", – ідеться в повідомленні.

"Крымский ветер" зазначив, що до пляжу одразу вирушило багато "швидких", дорогу туди перекрили.

Українські військові на цей момент ситуації не коментували.

Контекст:

Від початку повномасштабної війни сили оборони України неодноразово атакували об'єкти російських окупантів у Криму. У 2024 році, зокрема, вибухи пролунали у Джанкої на військових об'єктах, на кораблях у Севастополі та аеродромі Бельбек. Україна взяла на себе відповідальність за частину атак (але не за всі).

Навесні у Криму уразили кілька важливих із погляду забезпечення зв'язку й розвідки об'єктів, зокрема "таємну" радіотехнічну військову частину на Ай-Петрі та центр зв'язку армії РФ під Алуштою.

Упродовж останніх тижнів Україна успішно атакує елементи системи ППО РФ у Криму, зокрема дивізіони ЗРК С-300 і С-400. Відомостей про ураження у Криму систем С-500, про розміщення яких окупантами заявив начальник ГУР МО України Кирило Буданов, станом на цей момент не надходило.

23 червня ЗМІ писали про сильні вибухи у Севастополі й Балаклаві.