Україна обіграє Росію у Криму, півострів стає "смертельною пасткою" для сил Кремля – The Economist

За словами Годжеса, Україна знищить Кримський міст, коли буде готовою
Фото: EPA

Передання Україні балістичних ракет ATACMS із дальністю дії 300 км означає, що Київ тепер може уразити будь-яку ціль в окупованому Росією Криму. Про це йдеться у статті The Economist, опублікованій 2 червня.

Видання пише, що поки Україні доводиться воювати "зі зв'язаними за спиною руками" (мають на увазі заборону США бити американською зброєю по території РФ), але доказом того, чого б вона могла досягти, є ефективність її кампанії в Криму. За словами Бена Годжеса, колишнього командувача американських військ у Європі та старшого радника НАТО з логістики, українці систематично роблять Крим "непридатним для перебування там російських військ".

Британський стратег Лоуренс Фрідман вважає, що Крим є слабким місцем для Росії. Їй надто багато треба захищати, а для України це найкращий спосіб здійснити реальний тиск на нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна, щоб домогтися поступок у майбутньому.

Колишній радник міністерства оборони Німеччини Ніко Ланґе також зазначив, що Україна намагається зробити Крим тягарем, а не активом Путіна. Мета полягає в тому, щоб ізолювати його й тим самим відтіснити російські повітряні й морські сили від Південної України й задушити його як логістичний вузол.

Україна використовує "смертоносну комбінацію" ATACMS і дедалі досконаліших безпілотників, щоб систематично послаблювати російську протиповітряну оборону в Криму, завдавати ударів по авіабазах, із яких літають російські літаки, і завдавати ударів по критично важливих логістичних й економічних цілях.

Видання нагадує про успішні удари України по військових цілях на території Криму – військових базах у Джанкої, аеродрому Бельбек у Севастополі тощо. У підсумку було пошкоджено значну кількість військової техніки РФ.

За словами Ланге, українці використовують дрони-пастки, щоб змусити росіян увімкнути свої радари й розкрити свої позиції. Дані про цілевказання негайно передають стартовим розрахункам ATACMS. Протягом шести хвилин ракети, які практично неможливо виявити через їхню швидкість і малу радіолокаційну ефективність, уражають цілі.

За словами Годжеса, російським військам у Криму немає де сховатися. Завдяки супутниковій і повітряній розвідці, яку надають союзники по НАТО, їхнім глибоким знанням території та партизанам на місцях ніщо не може рухатися у Криму без відома українців, зазначають у публікації. Годжес упевнений, що українці зруйнують Кримський міст, коли будуть готовими. Однак потенційно серйознішою проблемою для росіян стане руйнування нової покращеної залізничної лінії, яка пролягає вздовж Азовського моря від Ростова через південні українські міста Маріуполь і Бердянськ до Криму.

Експерт Бен Баррі з Міжнародного інституту стратегічних досліджень заявив, що Крим перетворився з престижного проєкту на джерело виснаження російських ресурсів.

The Economist зазначає, що в боротьбі за Крим Україна вже обіграє Росію. "Півострів стає смертельною пасткою для сил Кремля", – пише видання.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що має намір деокупувати всі захоплені з 2014 року Росією українські території, зокрема Крим. Президент України Володимир Зеленський вважає, що звільнити півострів буде легше, ніж Донбас.

Із початку повномасштабної війни сили оборони України неодноразово атакували об'єкти російських окупантів у Криму. У 2024 році, зокрема, вибухи лунали в Джанкої на військових об'єктах, на кораблях у Севастополі й аеродромі Бельбек. Україна взяла на себе відповідальність за частину атак (але не за всі).

Навесні у Криму уразили кілька важливих з погляду забезпечення зв'язку й розвідки об'єктів, зокрема, "таємну" радіотехнічну військову частину на Ай-Петрі й центр зв'язку армії РФ під Алуштою.

Як стало відомо "Українській правді", у ніч проти 30 травня безпілотники СБУ вдарили в Криму по російській РЛС "Небо" вартістю $100 млн, унаслідок чого сотні кілометрів фронту залишилися без прикриття.