Україна просить США зняти обмеження на використання американської зброї по території Росії – The Wall Street Journal

За даними американських посадовців, Україна має намір атакувати військові об'єкти всередині РФ
Фото: lockheedmartin.com (ілюстративне)

Україна просить США зняти обмеження на використання американської зброї для ударів по території країни-агресора Росії. Про це з посиланням на посадовців США 17 травня повідомила The Wall Street Journal.

За даними представників міноборони США й американських посадовців, Україна має намір атакувати військові об'єкти всередині РФ.

Окрім цього, Україна звернулася до адміністрації президента США Джо Байдена із проханням допомогти визначити цілі в Росії, по яких сили оборони можуть завдати удару власною зброєю.

За інформацією WSJ, запит України прозвучав на тлі нападу російських окупантів у Харківській області. Зараз цей запит, зроблений минулого тижня, розглядає американська сторона.

Контекст:

Країни Заходу, побоюючись ескалації війни з РФ, раніше ставили Україні умову, що далекобійні ракети й інші боєприпаси, які вони передають, не можна використовувати для ударів по Росії. У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати надану партнерами зброю по території РФ.

1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону, але не назвала їх. Глава МЗС Великобританії Девід Кемерон 2 травня сказав, що Україна може використовувати британську зброю для ударів по території Росії.

У Держдепі США заявляли, що Штати не підтримують ударів України по території Росії, проте 15 травня держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що Америка не заперечує проти таких ударів. Однак він ухилився від відповіді на запитання, чи дозволять США Україні використовувати для атак на РФ американську зброю.

У Пентагоні 16 травня наголосили, що Україна може використовувати американську зброю лише в межах своєї території.