Українські військові посилили оборонні рубежі на харківському напрямку, найнапруженіша ситуація – на покровському – Генштаб ЗСУ

На краматорському напрямку ЗСУ сьогодні відбили вже дві атаки окупантів
Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook

Минулої доби сталося 140 бойових зіткнень між українськими військовими й російськими окупантами. Про це 20 травня у Facebook повідомив Генштаб ЗСУ.

На харківському напрямку сили оборони відбивають атаку противника в напрямку села Стариця, ситуація там контрольована. Українські підрозділи посилили оборонні рубежі й позиції в кількох районах.

На куп'янському напрямку ЗСУ вдало відбили атаку ворога в напрямку Синьківки. В окремих районах українські військові ведуть штурмові дії.

На сіверському напрямку кількість атак окупантів порівняно з попередньою добою дещо знизилася. Зараз триває два бойові зіткнення. Загарбники намагаються витіснити українські підрозділи в районі Роздолівки Донецької області. За добу країна-агресор втратила там убитими й пораненими 99 військових.

На краматорському напрямку сьогодні відбито дві спроби окупантів просунутися вперед у районах Іванівського й Андріївки. Триває ще два бойові зіткнення неподалік Кліщіївки. Противник успіху не має, ситуація контрольована.

На покровському напрямку ситуація зараз напружена. Від початку доби ворог 12 разів атакував позиції ЗСУ. Бойові дії тривають у районах Євгенівки, Лозової, Сокола, Новопокровського й Новоселівки Першої. Напружена ситуація – на південний захід від Очеретиного. Вживають заходів щодо стабілізації ситуації. За сьогодні на цьому напрямку вже підтвердили ліквідацію 45 загарбників.

На курахівському напрямку триває три атаки противника біля Красногорівки й Новомихайлівки. Ситуація контрольована. Ще два ворожі штурми вже вдало відбили в районах Водяного та Красногорівки.

На времівському напрямку окупанти від початку доби вже зробили дві спроби просунутися вперед біля Старомайорського. Одну атаку відбито, ще один бій триває. Втрат позицій українські військові не допустили.

На придніпровському напрямку триває бойове зіткнення біля Кринків. Ще одну атаку сьогодні ЗСУ вже відбили, противник успіху не мав.

"Українські захисники роблять усе можливе для утримання оборонних рубежів і позицій, завдають ворогу відчутних втрат. Командуванням вживаються заходи щодо виділення відповідних резервів та засобів вогневого ураження", – наголосили в Генштабі.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Упродовж останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої відбуваються за місто Часів Яр.

Уранці 10 травня армія Росії почала наступ у Харківській області. У Генштабі ЗСУ заявили, що росіяни, попри втрати, атакують Вовчанськ і досягли тактичних успіхів. 15 травня Зеленський повідомив, що Україні вдалося стабілізувати ситуацію у прикордонних районах Харківської області.

16 травня в Генштабі поінформували, що ЗСУ контратакували окупантів у районі Вовчанська. Активне просування окупантів територією Харківської області вже зупинено, заявили ввечері в ОВА.

За даними Зеленського, окупанти в Харківській області змогли просунутися максимум на 10 км від кордону.