Війська РФ, імовірно, готують другу фазу наступу на півночі Харківської області – ISW

Серед імовірних пріоритетів російської армії – відведення українських сил із критичних ділянок лінії фронту і створення "буферної зони"
Фото: EPA

Російські війська перекидають підкріплення до Харківської області, що, імовірно, вказує на те, що окупанти зосереджені на відведенні українських сил із критичних ділянок лінії фронту на сході України і створенні "буферної зони" на півночі Харківської області. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 30 травня.

"Російські війська, імовірно, збираються почати другу фазу своєї наступальної операції на півночі Харківської області після запланованого захоплення Вовчанська, хоча позиційні бої й імовірні українські контратаки можуть потребувати від російських військ проведення ще однієї хвилі посилених штурмів у цьому районі, щоб завершити захоплення міста", – пишуть аналітики.

В ISW припустили, що російські сили можуть стримувати резерви Північного угруповання військ, укомплектованого частинами Ленінградського військового округу. РФ, на думку аналітиків, планує збільшити чисельність цього угруповання до 50–70 тис. осіб.

"Північне угруповання військ, навіть на верхній межі заявленої кінцевої чисельності, не матиме стільки живої сили, необхідної для проведення успішної операції з охоплення, оточення або захоплення Харкова", – зазначили в ISW.

Контекст:

Уранці 10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Увечері 16 травня в ОВА заявили, що активне просування окупантів територією Харківської області вже зупинено. За даними президента України Володимира Зеленського, окупанти в Харківській області змогли просунутися максимум на 10 км від кордону, а співвідношення втрат під час наступу РФ у Харківській області становить восьмеро росіян на одного українця.

26 травня президент України заявив, що РФ збирає неподалік Харкова ще одне угруповання військ для нового наступу.

29 травня очільник Харківської області Олег Синєгубов підтвердив, що російська армія підтягує резерви, у Вовчанську тривають вуличні бої. Утім, цих сил, за словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, недостатньо для прориву української оборони.