Зараз є шанс перезавантажити війну в Україні – сенатор США

Грем висловився про допомогу Україні
Фото: EPA

Американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем розповів в інтерв'ю телекомпанії CBS, яке цитує The Hill 9 червня, що підтримує навчання українських військових інструкторами зі США на території України.

Він визнав, що через затримку з голосуванням щодо законопроєкту про допомогу США "втратили темп". За словами Грема, США не надали Україні зброї на ранньому етапі, щоб стримати агресію нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна. Але тепер, коли зброя надходить в Україну, є шанс "перезавантажити цю війну".

Він також заявив, що президент України Володимир Зеленський хоче, щоб США переслідували активи Росії по всьому світу й передали їх його країні.

Грем наголосив, що США продовжать свою підтримку України. Він зазначив, що настав час передати Києву літаки F-16, дозволити йому керувати літаками, далекобійною артилерією для ураження цілей усередині Росії.

Сенатор вважає, що цього літа Україна поверне собі воєнний імпульс.

Контекст:

Наприкінці квітня після шестимісячного блокування Конгрес США продовжив виділення допомоги Україні. Ухвалений закон дає змогу надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Пентагон одразу виділив зі своїх запасів пакет військової допомоги на суму $1 млрд. Окрім того, 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що США нададуть $6 млрд у межах Ініціативи сприяння безпеці України.

10 травня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму до $400 млн. У ньому, зокрема, ідеться про озброєння, яке вже є на американських складах: ракети до ЗРК Patriot, зенітні ракети Stringer, бойові машини Bradley, протитанкові комплекси Javelin.

У Білому домі заявили, що військова допомога від США допоможе Україні перейти в контрнаступ у 2025 році.

США нададуть додаткові $2 млрд для військової підтримки України, заявив 15 травня держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва.

Про те, що допомога США на суму $61 млрд тільки починає надходити в Україну, Зеленський сказав в інтерв'ю The Guardian, відеозапис якого 1 червня опублікували в його Facebook.