ЗМІ з'ясували, що увійде в новий пакет допомоги США на $225 млн

Боєприпаси для HIMARS, імовірно, увійдуть у новий пакет допомоги від США
Фото: EPA

США долучать до нового пакету військової допомоги для України, зокрема, боєприпаси для HIMARS, мінометні системи й артилерійські снаряди. Про це 6 червня повідомило Associated Press із посиланням на американських офіційних осіб, які говорили на умовах анонімності.

АР зазначає, що, згідно з новим підходом США, Україна може використовувати таку зброю для завдавання ударів через кордон із Росією, якщо окупанти атакують або готуються до нападу.

Отже, пише агентство, озброєння з нового американського пакету сили оборони України зможуть використовувати для завдавання ударів "по загрозах усередині Росії, щоб захистити місто Харків від потужного російського нападу".

Reuters 5 червня з посиланням на власні джерела написало, що США нададуть Україні нову військову допомогу цього тижня, і назвало суму пакету – $225 млн.

Про попередній, 58-й за час президентства Джо Байдена транш зброї і військової техніки вартістю $275 млн, виділений із запасів Пентагону, США оголосили 24 травня.

Контекст:

Наприкінці квітня після шестимісячного блокування Конгрес США продовжив виділення допомоги Україні. Ухвалений закон дає змогу надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Пентагон одразу виділив зі своїх запасів пакет військової допомоги на суму $1 млрд. Крім того, 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що США нададуть $6 млрд у межах Ініціативи сприяння безпеці України.

10 травня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму до $400 млн. У ньому, зокрема, ідеться про озброєння, яке вже є на американських складах: ракети до ЗРК Patriot, зенітні ракети Stringer, бойові машини Bradley, протитанкові комплекси Javelin.

У Білому домі заявили, що військова допомога від США допоможе Україні перейти в контрнаступ 2025 року.

США нададуть додаткові $2 млрд для військової підтримки України, заявив 15 травня Блінкен під час візиту до Києва.

Про те, що допомога США за рішенням про $61 млрд тільки-но починає приходити в Україну, президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю The Guardian, відеозапис якого 1 червня опублікували в його Facebook.